Crinul

Este un simbol al puritatii, perfectiunii, milei si maiestatii.

Potrivit traditiei crestine, crinul s-a nascut din lacrimile de regret varsate de Eva cand a parasit Gradina Raiului.

In iconografia crestina, crinul este mai mult asociat cu Fecioara Maria si, astfel, si cu arhanghelul Gavriil care este pictat tinand un crin in mana, in timpul Buneivestiri, simbolizand castitatea si frumusetea. Si Iosif este pictat uneori cu un buchet de crini infloriti.

Tulpina crinului simbolizeaza religiozitatea Mariei, frunzele — smerenia ei, petalele albe — virginitatea, iar parfumul – divinitatea ei.

  • Crinul era emblema regala a Bizantului si a Frantei , gladiola este uneori considerata un crin stilizat.
  • Cu cele trei petale crinul simbolizeaza Trinitatea si virtutile triple ale dreptatii, sperantei si caritatii.
  • In mitologia greco-romana, floarea este sacra pentru Hera , deoarece se spunea ca a fost stropita cu laptele ei, iar pentru Artemis – un semn al virginitatii ei.

 

Crinii_KefaloniaCrinii Maicii Domnului – Minunea din Kefalonia

Crinii Maicii Domnului reprezinta binecuvantarea cea mai de seama a localitatii Pastra, din insula Kefalonia, Grecia. In bisericuta satului, an de an, se petrece aceeasi minune, si anume: crinii pusi la icoana Maicii Domnului, desi complet uscati, infloresc pentru a doua oara, in chip minunat, astfel incat in ziua de 15 august, cand crestinii praznuiesc Adormirea Maicii Domnului, acestia se afla complet infloriti, nevestejiti si frumos mirositori.

Despre crinii care reinfloresc in chip minunat, crestinii din zona povestesc urmatoarea intamplare. Cand regiunea Dodecanez se afla sub ocupatie italiana, in luna apriie a anului 1943, o copila crestina a luat cativa crini albi si i-a asezat inaintea icoanei Maicii Domnului. Cum era si firesc, dupa numai cateva zile, crinii s-au ofilit si s-au uscat. Dupa cateva luni, prin luna iulie, in chip minunat, crinii uscati au prins din nou viata, inverzind si facand boboci; abia in ziua de 23 august insa bobocii au inflorit, imprastiind buna mireasma. Incepand cu anul 1943, cand a avut loc pentru prima data minunea reinfloririi crinilor, aceasta s-a repetat anual, fara nici o exceptie.

Materialul integral aici.

Tags:

1 Comment

  1. […] Acultare sfântă-a florilor de Crin. […]

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: