Cea mai frumoasa POVESTE din lume

Este despre..

… un imparat intelept (care dorea sa-l faca ministru al justitiei pe singurul “supus” si vizitator pe planeta sa, cu o prima responsabilitate interesanta, aceea de a se judeca pe sine insusi).

.. un vanitos (pierdut in jocul incantarii de sine, nu aude niciodata decat laudele).

… un betiv (prins in cercul autoreprosurilor, nu mai avea notiunea bucuriei adevarate si pe nimeni altcineva in preajma).

… un om de afaceri (ce se pretindea stapanul tuturor stelelor, niste “chestii mici care ii fac pe trandavi sa viseze”. El le administra, le numara si iar le numara.. N-a mirosit niciodata o floare. Nu s-a uitat niciodata la o stea. Toata ziua repeta: < Eu sunt un om serios! Eu sunt un om serios!>, iar asta il face sa se umfle in pene de trufie. Numai ca nu era un om, era o ciuperca...)

… un alt om (conformandu-se regulilor si angajamentelor, aprindea si stingea un felinar in fiecare minut, din cauza rotatiei tot mai rapide a planetei mici pe care era. Dintre toti, era singurul care se ingrijea de altceva decat de sine insusi).

… un savant (ce parea se le stie pe toate, dar nu stia nici ce era pe planeta sa; considera ca lucrurile efemere, precum frumusetea florilor, nu sunt demne de a fi trecute in cartile de stiinta..)

.. un acar (tria calatorii grabiti spre…, nici ei, nici chiar mecanicul locomotivei nestiind unde sau ce anume cauta).

… un sarpre (care rezolva toate enigmele).

.. o vulpe (de la care afla despre relatii si despre legaturile dintre cei care se iubesc.

  • “Te rog…, imblanzeste-ma! zise vulpea..
  • – As vrea, dar nu prea am timp. Am prieteni de descoperit si multe lucruri de cunoscut.
  • –  Nu cunosti decat lucrurile pe care le imblanzesti, spuse vulpea. Oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic. Cumpara lucruri de-a gata de la negustori. Dar, cum nu exista negustori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Daca vrei un prieten, imblanzeste-ma!
  • – Ce trebuie sa fac?
  • – Trebuie sa ai multa rabdare, raspunse vulpea. Te vei aseza la inceput ceva mai departe de mine, asa, in iarba. Ma voi uita la tine cu coada ochiului, iar tu nu vei zice nimic. Limbajul e sursa de neintelegeri. Dar, in fiecare zi, te vei putea aseza un pic mai aproape..

Secretul dezvaluit de vulpe: „E foarte simplu: nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul e invizibil pentru ochi.”

[Sursa : un aviator, caruia i de defectase avionul si cazute in desert. Un aviator care nu uitase ce inseamna sa fii copil si care nu se simtea nici el bine intre oameni precum cei de mai sus, oameni singuri:

  • care nu inteleg niciodata nimic singuri si e obositor pentru copii sa le tot dea explicatii
  • am trait mult in preajma oamenilor mari. I-am vazut de aproape. Asta nu m-a facut sa am o parere mai buna despre ei.
  • cand misterul este prea impresionant, nu te incumeti sa nu-i dai ascultare.

Antoine de Saint-Exupery, Micul Print

Tags:

1 Comment

  1. […] [Sursa inspiratie: Cea mai frumoasa POVESTE din lume] […]

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: