„Trădarea elitelor”

tradarea elitelorElitele infiinteaza si conduc institutii, fac politici, legi, norme juridice, creeaza si promoveaza cultura, influenteaza opinia publica, mentalitatile, dirijeaza o societate, ii imprima directiile, ii modeleaza valorile, criteriile, optiunile. Dintre ele, o societate isi alege modele. Prin ele, un popor respira axiologic. Ele trebuie sa fie plamanii prin care el isi trage aerul curat al valorilor autentice, sursele lui de lumina. Orientarea trebuie sa le fie dictata de iubirea de Dumnezeu si tara, motivatia altruista mergand pana la jertfa: domnitori ca Mihai si Brancoveanu, constiinte ca Eminescu, Paulescu sau Staniloae, lideri ca Tudor, Horia sau Iancu, martiri ca Gafencu sau Daniil Tudor, duhovnici ca Parintele Iustin Parvu sau Adrian Fageteanu. Sunt acei pastori care-si „pun viata pentru oi”.

Pentru Andrei Plesu, „elita” cuprinde oamenii cei mai pregatiti din fiecare domeniu (o elita taraneasca, una a muncitorilor, a medicilor, a ganditorilor etc.), care in meseria lor au atins un nivel de performanta maxim. E corect, dar trebuie adaugate componentele obligatorii ale Caracterului si Credintei. Fara ele, din pacate, „cei mai pregatiti” adesea devin anti-elite, false elite, pseudo-modele..

[Andrei Dirlau, Huxley+Orwell=Lunacek; articol integral aici]

Din cunostintele noastre, sintagma „tradarea elitelor” ii apartine diplomatului si eseistului belgian Raoul-Marc Jennar, care in septembrie 2004 a publicat cartea: „Europe, la trahison des elites”.

Mai multe detalii despre autor si despre carte aici 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: