„Lumini in cetate” in Anul Brancoveanu (II)

Muzeul National de Arta al Romaniei

17 mai – 31 august 2014

Brancoveanu@MNAR: Expozitia “Calatori prin manuscris”

Expozitia aduce in prim-plan un liturghier, cu bogata decoratie pictata, despre care se presupune ca a apartinut Voievodului-Martir. Ineditul expozitiei consta in faptul ca poate fi vazuta in fiecare zi o alta fila a manuscrisului, care face parte din Tezaurul cultural national, fiind unul dintre cele mai valoroase pastrate in Romania (poate fi datat, in functie de cele doua modele de filigran ale hartiei intre anii 1693 si 1697).

Alte detalii aici.

 

Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”

4 – 26 iulie 2014: Expozitie de pictura si grafica “Margaritare brancovenesti”, Elena Murariu

Peste 30 de lucrari realizate in culori de apa cu accente de aur, pe hartie patinata amintind de vechile manuscrise, dar ramanand ancorate in sensibilitatea artei moderne.

Premiera: 10 lucrari pe lemn sculptat pictat pe ambele fete vor fi dezvaluite publicului intr-o maniera inedita care va accentua mesajul lor artistic.

Mai multe detalii aici

 

Academia Romana

26 iunie 2014: Sesiune de comunicari “300 de ani de la moartea lui Constantin Brancoveanu”, organizata de Sectia Stiinte istorice si Arheologice si Sectia Arte, Arhitectura si Audiovizual

Vicepresed.Academiei, Dinu C.Giurescu: “Pe cat incercam noi, cu orele laice si cele bisericesti, pe atat curricula manualelor scolare intoarce spatele Istoriei Romaniei. Am luat de curiozitate un manual de cls.a XII-a sa vad ce afla tinerii absolventi ai liceului nostru despre Brancoveanu. Raspunsul este simplu: nu afla nimic pentru ca Brancoveanu nu exista in acest manual. M-am oprit asupra acestui element pentru ca arata o politica deliberata de a elimina din constiinta elevilor orice este romanesc.”

Acad.Dan Berindei: “Vizionarul, realistul si inteleptul Brancoveanu”

Acad.Razvan Theodorescu: “Un veac valah intre martiri si tradari”

Acad.Marius Porumb: “Arta brancoveneasca in Transilvania”

Prof.univ.Vasile Vasile: “Procesul de romanizare a cantarilor la strana, de la Filothei sin Agai, la Anton Pann”

Mai multe detalii eveniment aici; inregistrare integrala prelegeri aici

 

Biblioteca Academiei

Aprilie 2014: Expozitie dedicata lui Constantin Brancoveanu, organizata de Serviciul Manuscrise in scopul valorificarii patrimoniului cultural-istoric romanesc si reunind documente din colectiile Bibliotecii Academiei Romane (manuscrise de epoca brancoveneasca, sigilii inelare sau timbrate, corespondenta, acte din cancelaria domneasca, carte bisericeasca de epoca cu portretul luminatului domnitor, diplome).

Cu acest prilej a fost lansat albumul de documente istorice “Constantin Brancoveanu – Documente din colectiile Bibliotecii Academiei Romane”, publicat la initiativa bibliotecii si a Mitropoliei Olteniei

Mai multe detalii aici

 

Muzeul National Cotroceni

12 – 17 mai 2014: Atelier international de pictura bisericeasca, masa rotunda “Icoana noua”, expozitie (deschisa pana in 25 mai), organizate in parteneriat cu Libraria Bizantina

Mai multe detalii aici 

 

Muzeul National de Istorie a Romaniei

15 aprilie: Conferinta-eveniment – “Constantin Brancoveanu, protector al culturii si martir al credintei ortodoxe”, organizat in parteneriat cu Unitatea Militara 0530 din cadrul Jandarmeriei Romane

In Epoca Brancoveneasca, cultura capata un avant deosebit, fiind reflectata prin dezvoltarea invataturii, a artelor si prin zidirea unor minunate lacase de cult cum ar fi Manastirea Hurezi (Horezu, Valcea) si Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucuresti – unde a fost inmormantat in taina de sotia sa, Doamna Maria Brancoveanu, iar in prezent se afla racla cu sfintele moaste. In biserici se citeau in limba poporului carti fundamentale de cult, precum „Evanghelia”, “Faptele Apostolilor”, “Cazania”, pe cand “Liturghia”, cu partea melodioasa, se oficia in slavona sau greaca. Astfel, s-a introdus partial limba romana in biserica, spre folosul credinciosilor. Activitatea de traducere si tiparire a cartilor de cult in limba tarii va lua amploare in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, prin mijlocirea si priceperea lui Antim din Iviria (Georgia). Evanghelia bilingva Greco-Romana din 1693, ferecata in aur, a fost tiparita la tipografia domneasca din Bucuresti sub ingrijirea ieromonahului Antim Ivireanul. Exceptionala piesa de patrimoniu poate fi admirata in expozitia permanenta “Tezaur Istoric” a Muzeului National de Istorie a Romaniei.

Mai multe detalii aici

 

Centrul Cultural Palatele Brancovenesti

22 martie 2014: Conferinta Palatele Brancoveanu – Bibescu din Bucuresti

Bazata pe ample cercetari de arhiva, conferinta sustinuta de drd. Oana Marinache a prezentat date si imagini inedite despre palatele din Bucuresti apartinand lui Constantin Brancoveanu si fiilor sai, locuite, reparate si remobilate de printul Gh. D. Bibescu si urmasii sai, disparute, unul prin regularizarea cursului Dambovitei, cel de al doilea la 1911, pentru a face loc unei cladiri a Senatului care nu s-a mai construit. Detalii aici

Manifestari in strainatate

ICR Viena

21 mai 2014: Proiectia filmului documentar Un chip de lumina – Arhimandritul Ioan, staret al Manastirii Hurezi intre anii 1692 si 1726.

Proiectia a avut loc in prezenta doamnei Iuliana Mateescu, scenaristul si regizorul filmului si afost urmata de prelegerea „Manastirea Hurezi: un monument-reper al artei brancovenesti“ sustinuta de Doina Petrescu, arhitect, specialist in restaurarea monumentelor istorice. Documentarul vorbeste despre Arhimandritul Ioan ca despre un om al lui Dumnezeu in toata simplitatea lui venita din adanca smerenie. I-a fost supus, jertfitor Domnului Constantin Brancoveanu „ (…) ca oltean, ca om luminat, ca prieten al celui mai mare dintre ultimii domni de tara“. (Nicolae Iorga).

Manastirea Hurezi are o arhitectura spatiala a carei forma este putin cunoscuta: o cruce pe pamantul Olteniei, ce poarta la extremitati patru schituri care inconjoara biserica centrala Sf. Imparati Constantin si Elena. Manastirea Hurezi urma sa devina un puternic asezamant monahal ce trebuia sa apere ortodoxia si s-o intareasca si un centru de arta si cultura brancoveneasca.

Mai multe detalii aici

 

ICR Londra

8-10 aprilie 2014: Targul International de Carte (London Book Fair)

Pentru a-l comemora pe marele voievod Constantin Brancoveanu, formele si culorile stilului arhitectural, precum si ale iconografiei brancovenesti au alcatuit suportul vizual al standului romanesc, precum si al tipariturilor adiacente.

Mai multe detalii aici

 

[Imagine: Elena Murariu, www.constantinbrancoveanu.ro]

1 Comment

  1. […] Anul Brancoveanu a fost marcat printr-o serie de manifestari. […]

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: