Tineretea: nu e varsta, timp, etapa de viata, ci.. stare

Tineretea are ceva al ei, ceva ce-ti place, ceva ce te odihneste. Tinerii, prin structura lor, prin nazuintele lor, prin felul de a se angaja in anumite actiuni, sunt mai aproape de fericire, sunt mai aproape de realizari care sa le dea multumire si fericire. Si tinerii mai sunt cumva fericiti, in sensul ca nu au un trecut lung care sa fie patat de ganduri rele, de fapte necuviincioase, de vorbe nelalocul lor, pentru ca tineretea este mai aproape de copilarie, iar copilaria este intr-un fel idealul crestinului. Nu in sensul sa ne mentinem in sfera copilariei in ceea ce priveste seninatatea, nerautatea sau rautatea fara durata si in ceea ce priveste nevinovatia cata este in copilarie. 

Se spune despre copil ca este „oglinda parintilor” si ca este tatal omului mare, pentru ca omul mare mosteneste cele ale copilariei. De aceea, noi suntem pentru o tinerete cinstita, ca sa putem ajunge si la o batranete fericita.

„Cea mai frumoasa podoaba a unui tanar este inima curata si mintea treaza” (Mitropolitul Nicolae Balan) Sa stiti ca inima se mudareste si ea. Cu ce se murdareste? Cu ganduri murdare, cu imagini murdare, cu fapte murdare. Toate acestea se inscriu in noi.

Un tanar care vrea sa se angajeze intr-o lucrare, oricare ar fi ea, trebuie mai intai sa se angajeze in lucrarea modelarii de sine.

[Parintele Teofil Paraian]

Solomon MarcusPofta mea de viata si de munca este intacta, pentru ca si capacitatea mea de a ma mira a ramas intacta. Si­gur, si de mancarea cea mai buna te poti plictisi, daca o mananci zilnic. Dar eu am stiut sa-mi mut centrul de interes, de fiecare data cand am simtit ca un anumit domeniu ma oboseste, ca apoi sa revin, dupa o vreme, cu forte noi.

.. mi-am gasit si-mi gasesc motive de bucurie intr-o serie de lucruri pe care multi le arunca la categoria ba­na­litati, care nu merita atentie. […] Secretul e sa stii sa te feresti de acele gauri negre, care te scot din viata autentica: lancezeala, rutina, plic­tisul, viciile, stresul. Sunt stari in care nu traiesti cu adevarat, in care nu poti fi creativ, nu te poti îndragosti. Din ele poti scapa oferindu-ti spectacole, fiecare la nivelul care ii este accesibil. Eu pot beneficia la varsta mea de marile spectacole ale stiintei, care celor mai multi le sunt inaccesibile – acele spectacole pentru care biletul de intrare nu se plateste in bani, ci in cultura pe care ai acumulat-o. Dispun de suficienta energie pentru a ma improspata continuu, pentru a putea privi cu un ochi limpede lucruri pe care, poate, le-am vazut de sute de ori, dar care imi aduc de fiecare data bucurie. 

[Solomon Marcus, „De vorba cu un mare savant”, interviu Formula As, nr.1029/2012]

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: