Despre „minunatele minuni…” cu Costion Nicolescu

… nimic nu este mai minunat pe acest pamant decat iubirea! Aceea absoluta, intelept nebuna, despre care ne spune Cantarea Cantarilor. Care te pune intr-o stare jubilatorie de netrecatoare Nunta!

Minunile se afla undeva intr-un orizont de asteptare a ceea ce este (si ramane) copilaresc in om. Copilul isi doreste minuni din cele mai nevinovate si le afla petrecand in lumea povestilor. Si viata omului este o poveste. Si parcursul omenirii este o poveste. Si, ce povesti!

Sunt micile minuni de fiecare zi (supravietuirea insasi), dar sunt si marile minuni care schimba decisiv cursul unor evenimente de parcurs sau chiar al vitii unor comunitati importante. Intalniri de referinta cu Dumnezeu!

In mod obisnuit, minunea este vazuta ca o transgresare (nu o incalcare!) a legilor „naturale“ prin interventia unei forte externe supranaturale. Dar sunt din aceia care cred ca tocmai un asemenea tip de manifestare tine, de fapt, de un firesc, de o stare provenind din timpul cand firea nu era cazută. Minunile, ca atare, reprezinta mai degraba o indreptare a legilor naturii.

Minuni dumnezeiesti

Minunea tine de interventia divina in viata omului. In ultima instanta, orice minune adevarata are drept autor pe Dumnezeu. Numai El le poate face, chiar daca adesea lucreaza prin oameni. Asta pentru cei ce cred. Cei cu o viata duhovniceasca mai „saracuta“ (am pus un bemol, desi poate mai potrivit era un diez!) le pun pe toate pe seama intamplarii (fericite/nefericite), baftei/ghinionului, sansei/nesansei – vorbesc de probabilitati, de statistica… Si totusi, este oare cineva cu totul necredincios in forul lui cel mai intim, cand este confruntat cu probleme majore de viata si de moarte? Caci, in principiu, minunile au o menire salvatoare, izbavitoare. Oricine poate ajunge intr-o situatie dificila, la momente in care simte ca „nu-l mai poate salva decat o minune“. Si, atunci, chiar incepe „sa astepte o minune“. O asteptare care se insinueaza, desigur mai vaga, mai putin precizata, si celor necredinciosi.

Dar nimic nu este mai minunat pe acest pamant decat iubirea! Aceea absoluta, intelept nebuna, despre care ne spune Cantarea Cantarilor. Care te pune intr-o stare jubilatorie de netrecatoare Nunta!

Imagine: Giulgiul din Torino

Cititi articolul integral pe dilemaveche.ro

si mai multe detalii despre Giulgiul din Torino pe descopera.ro

1 Comment

  1. […] „Minunea este firescul omului când s-a îmbunătăţit, şi îmbunătăţirea este sfinţenie”. […]

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: