Mirul: „pecetea” binecuvantarii

mirEste obtinut din: untdelemn de masline pregatit special impreuna cu vin si tot felul de plante si ingrediente aromate (intre care scortisoara, nard, mirt, isop), substante rasinoase care se adauga sub forma de pulbere (tamaie, smirna, ambra etc.), uleiuri esentiale din plante aromatice tropicale, simbolizand multimea darurilor Duhului Sfant.

Marele Mir

Prepararea se face dupa o randuiala speciala, solemna, insotita de rugaciuni si slujbe, incepand din sambata Floriilor, iar materia rezultata se sfinteste in Joia Mare (din Saptamana Sfintelor Patimi).

Acesta nu se intrebuinteaza decat in trei situatii: la savarsirea Tainei Mirungerii, imediat după savarsirea Tainei Botezului; la primirea celor de alte confesiuni crestine la Ortodoxie, daca acestia au primit Botezul in numele Sfintei Treimi sau daca un ortodox, trecand la alta confesiune, revine la Ortodoxie; la sfintirea sau resfintirea unei biserici si la sfintirea antimiselor. In afară de aceste trei slujbe, nu este ingaduit ca Sfantul Mir sa fie intrebuintat.

El nu trebuie confundat cu celelalte feluri de uleiuri folosite in practica liturgica:

  • uleiul sau untdelemnul bucuriei, care se sfinteste si cu care se ung pruncii inainte de intreita afundare in cristelnita Botezului
  • cel care se sfinteste la Taina Sfantului Maslu si la slujba Litiei
  • uleiul din candela, care se intrebuinteaza la ungerea credinciosilor la sfarsitul Sfintei Liturghii
  • esentele de parfumuri din Orient combinate cu untdelemn

 

Citeste si despre proprietatile plantelor biblice

 

[Sursa: Ziarul Lumina]

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: