29 septembrie: Despre sublimul uman, simplu si discret

 

Pictura DraganescuIntr-o zi de 29 septembrie se nastea, intr-o familie simpla din Vata de Sus, un copil ce avea sa creasca intr-un om remarcabil. Un om de lumina. Un sfant.

Un om ca noi, ce avea sa intruchipeze propriile cuvinte: “toate darurile inchise in destinul nostru sunt ingradite cu suferinte si numai la atatea daruri putem ajunge, prin cata multime de suferinte putem razbi cu bucurie”. Iar el,  Zian Valean  Boca (dupa numele de mirean) – Parintele Arsenie (ca monah), a ajuns la toate, la desavarsire.

 

Un om ca noi, preocupat INSA de imbunatatirea continua, intr-un demers asumat. Pe parcurs si pana la capat. Constient de daruri, dar si de “greutatea” lor. Iubit de lumea “simpla”, dar incomod si hartuit de cea “sus-pusa”, Parintele Arsenie Boca isi urmeaza consecvent drumul, slefuind chipuri de sfinti, ziduri, suflete. Nenumarate. Cu migala si smerenie.

 

Azi, mormantul sau – acel mormant unde florile nu se ofilesc niciodata, dintr-o micuta manastire transilvana, este “strajuit” de o cruce din lemn, simpla. Asa si-a dorit. Atat si-a dorit din lumea aceasta. Unul dintre cei mai remarcabili oameni pe care i-a dat pamantul romanesc, s-a retras cu discretie din ea, pentru a-si continua si mai intens misiunea de a slefui suflete. Cu migala si smerenie. Este marturia celor multi, foarte multi, care l-au intalnit si il intalnesc, – intr-un fel sau altul, care au cules si culeg flori nemuritoare, bucurie, lumina din aceste intalniri.

 

Cei care isi doresc copii care sa faca diferenta, cei care isi doresc ei insisi sa faca diferenta, pot avea un “ghid” in viata acestui om. Daca sfintenia, cea mai nobila misiune umana si, important de remarcat: ce nu tine strict de lumea monahala!, e greu de atins, imbunatatirea umana continua ne poate fi obiectiv de viata.

Haideti sa ne dorim sa fim ce putem fi, ce suntem “in intentia” intrinseca a aparitiei noastre in aceasta lume, dincolo de orice adjective sau atribute “la moda”, devenite clisee: sa fim.. oameni! OAMENI!

[Imaginea reprezinta o pictura din Biserica Draganescu] 

 

1 Comment

  1. […] lumini Sep 29, 2015 Când pietrele vor da în floare E semn că inima lor tare E așternută pe Cărare!… – [Maria Gabor, 29 septembrie 2015] – 29 septembrie 1910: data de naștere a Părintelui Arsenie Boca Cititi mai mult Despre sublimul uman, simplu şi discret  […]

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: