„Anul Brâncoveanu”: evenimente in strainatate

BERLIN/ 20 noiembrie – 2 decembrie 2014: ICR Berlin in colaborare cu Ambasada Romaniei de la Berlin: expozitie si proiectie film documentar prin care este marcat tricentenarul Brancoveanu in Germania. Expozitia „Brancoveanu 300 – Traditia continua“, realizata cu sprijinul Uniunii Arhitectilor din Romania, va avea loc in spatiile de reprezentare ale Ambasadei Romaniei la Berlin, urmand a fi expusa si cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

 

BRUXELLES

10-14 noiembrie 2014: Parlamentul European, expozitia „Brancoveanu – Traditia continua“ la Bruxelles. La vernisajul expozitiei, marti, 11 noiembrie, vor fi prezenti academicieni, profesori si rectori din diferite institutii de invatamant superior din Romania, intre care, Prof. Dr. Arh. Marius Marcu-Lapadat, decanul Facultatii de Arhitectura de interior si co-autor al expozitiei.

Panourile vor fi expuse temporar in localurile Reprezentantei Permanente a Romaniei.

 

BUDAPESTA

6 octombrie – 1 decembrie 2014: serie de evenimente dedicate arhitecturii

13 octombrie – 27 octombrie 2014: expozitia „Traditia continua / Brancoveanu 300” la sediul Reprezentantei Comisiei Europene din Budapesta. Cu ocazia vernisajului, a avut loc o masa rotunda pe tema utulizarii caracteristicilor arhitecturale brancovenesti in arhitectura contemporana din Romania.

 

CHISINAU

19 septembrie – 17 octombrie 2014, expozitia „Constantin Brancoveanu si epoca sa“, prin care se continua seria de manifestari organizate pentru a marca cei 300 de ani de la martiriul lui Constantin Brâncoveanu si al fiilor sai, la Liceul Teoretic din satul Visoca, raionul Soroca.

7 – 15 august 2014: manifestari dedicate comemorarii a 300 de ani de la martiriul Brancovenilor. Evenimentul a cuprins: 1. Tabara de pictura si grafica la Soroca, incheiată cu expozitia „Arta Romaneasca – traditie si contemporaneitate“. 2. Conferinta stiintifica „Epoca lui Constantin Brancoveanu“ (14 august), la  Biblioteca „Basarabia“ din Soroca. 3. Expozitia „Constantin Brancoveanu si epoca sa“ (15 august), la Biserica „Sfintii Martiri Brancoveni“ din Soroca. Expozitia a prezentat imagini, date biografice legate de Constatin Brancoveanu, opinii ale istoricilor si criticilor cu privire la personalitatea si epoca sa.

18 iulie – 11 augst 2014: expozitie stradala „Constantin Brancoveanu si epoca sa“, la Galeria la Rond.

 

ISTANBUL

11 noiembrie – 12 decembrie 2014: expozitia si lansarea de carte „Constantin Brâncoveanu – 300“, la sediul ICR „Dimitrie Cantemir” din Istanbul. Asociatia culturala Dar Development Association a realizat in cadrul unui proiect cultural finantat de AFCN o expozitie si un album documentar cu titlul „Constantin Brâncoveanu – 300“. Albumul, in editie bilingva romano-engleza, contine 300 de documente de arhiva privitoare la domnia lui Constantin Brâncoveanu, numarul acestora fiind ales simbolic la 300 de ani de la tragica moarte a domnitorului muntean si a celor patru fii ai sai. Albumul va fi distribuit in principalele biblioteci universitare si ale centrelor de cercetare din Istanbul.

 

LONDRA

8 – 10 aprilie 2014: participarea romaneasca, pentru a saptea oara consecutiv, la Targul International de Carte de la Londra a reprezentat un omagiu adus voievodului Constantin Brâncoveanu. Pentru a-l comemora pe marele voievod, formele stilului brancovenesc, mostenirea sa cea mai durabila, precum si culorile iconografiei brancovenesti au format suportul vizual al standului romanesc, precum si al tipariturilor adiacente. Proiect implementat in colaborare cu Centrul National al Cartii.

 

NEW YORK

24 octombrie – 7 noiembrie 2014: expozitia de grafica si pictura „Radacini brancovenesti / Brancovan Roots“, ce apartine artistului plastic Elena Murariu. Expozitia cuprinde 32 de lucrari ce au avut ca sursa de inspiratie viata Sfintilor Brâncoveni, arta brancoveneasca si traditiile spatiului romanesc. La vernisajul expozitiei va fi sustinuta prelegerea: „Civilizatia de la inceputul modernismului romanesc, exact de la inceputul domniei lui Constantin Brancoveanu, pana la intrarea Romaniei in contemporaneitate“ si va fi lansat albumul bilingv roman-englez Radacini brancovenesti / Brancovan Roots, un catalog orientativ. De asemenea, va fi prezentat si albumul Constantin Brâncoveanu – Puterea viziunii si va fi proiectat filmul documentar Puterea viziunii realizat de Marilena Rotaru pentru TVR 2. Documentarul este dedicat proiectului Elenei Murariu închinat Sfinţilor Brâncoveni fiind realizat în cadrul programului TVR consacrat Anului Brâncoveanu.

3 – 16 octombrie 2014 :serie expozitii dedicate arhitecturii romanesti din diferite perioade istorice, cu colaborareaa profesorului univ.dr. arhitect Sorin Vasilescu. Primul proiect major din aceasta serie este expozitia „Brâncoveanu – Treasures in Romanian and European Patrimony“.

 

PARIS

27 octombrie 2014: conferinta „Constantin Brâncoveanu, de la printul aurului la martirul crestin“, ist.Marin Cazacu si proiectie documentar dedicat lui Constantin Brâncoveanu, la Sala Bizantina a Palatului Béhague. Filmul documentar este realizat de Georges Boisnard, cu sprijinul arheologului prof. univ. dr. Sergiu Iosipescu.

ICR Paris a organizat o serie de evenimente pentru a marca 300 de ani de la martirajul domnitorului Brâncoveanu, in cadrul celei de-a patra editii a festivalului „Din Dragoste pentru Frumos“ (29 mai – 1 iunie). Seria a inclus: conferinta „Martirul si poetul – Constantin Brâncoveanu oglindit in imnografia lui Ioan Alexandru“, conferentiar invitat dr. teolog si scriitor Costion Nicolescu; expozitia de caligrafie si grafica sacra „Radacini Brancovenesti“, artist invitat Elena Murariu, difuzarea filmului Un chip de lumina, Arhimandritul Ioan Staretul Manastirii Hurezi 1692 – 1726, scenariul si regia Iuliana Mateescu; masa rotunda in jurul filmului; conferinta despre arta epocii brancovenesti, sustinuta de Monahia Prof. Dr. Atanasia, istoric de artă si muzeograf al Manastirii Stavropoleos (Bucuresti). Proiect implementat de Directia Romanii din Afara granitelor si Limba romana.

 

PRAGA

12 iunie 2014: proiectia a doua episoade biografice despre Doamnele si Domnitele Brâncovence, din seria de documentare a realizatorului Anca Filoteanu.

 

VARŞOVIA

28 noiembrie – 31 decembrie 2014: expozitia „Brâncoveanu 300. Traditia Continua“, o prezentare despre stilul brancovenesc sustinuta de prof. dr. arh. Marius Marcu‐Lapadat, decan al Facultatii de Arhitectura de Interior din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu“ din Bucuresti, o prelegere despre arhitectura romaneasca sustinuta de Françoise Pamfil, redactor-sef al revistei Arhitectura din Bucuresti si o receptie. Momentul central dedicat Anului Brâncoveanu si, totodata, Zilei Nationale a Romaniei, va avea loc in spatiul expozitional al Facultatii de Arhitectura a Universitatii Politehnice din Białystok. Proiectul este realizat in colaborare cu Consulatul Onorific al Romaniei la Białystok.

 

VIENA

28-30 octombrie 2014: expozitia itineranta  „Brâncoveanu in documente de arhiva“, care se va desfasura la sediul ICR din Viena. Expozitia fotodocumentara prezinta intr-un format grafic deosebit o colectie de documente de cancelarie brancoveneasca inedite, elemente de sigilografie precum si documente legate de mostenirea brancoveneasca, toate aflate in pastrare la Arhivele Nationale Centrale din Bucuresti.

21 mai 2014: proiectia filmului documentar Un chip de lumina – Arhimandritul Ioan, staret al Manastirii Hurezi intre anii 1692 si 1726, urmata de prelegerea „Manastirea Hurezi: un monument reper al artei brancovenesti“, sustinuta de Doina Petrescu, arhitect, specialist in restaurarea monumentelor istorice. Partener: Ambasada Romaniei la Viena.

Detalii: www.icr.ro 

1 Comment

  1. […] Detalii despre actiunile culturale organizate sau coordonate de ICR aici […]

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: