Omenie

Un om este o persoana definita de omenie”, Dan Puric

Ca si dor, este un cuvant intraductibil. Cum traduci omenia? Cine este mai omenos decat altul? Cum esti omenos? Ce faci, cum te comporti? Omenie este atunci cand traiesti frumos cu tine, dar cand traiesti in tihna, in pace, in sufletul tau, cand privesti smerit la tot ce-i in jur si multumesti pentru tot ce primesti.

R: Ca sa poti trai astfel este nevoie de un proces de refacere sufleteasca.
– Categoric. Nu poti trai cu tine in afara ta, in afara sufletului tau. Este important sa te vindeci de ura, de vina, de spaima, este important sa renunti la a mai pune etichete. Ati vazut cata lume traieste doar prin etichete: «X este urat» sau «Z este urat» sau cum o mai fi. Oamenii pun etichete fiindca le este frica de diversitate. Nu pot accepta ca unii sunt diferiti, ca nu sunt ca ei. Nu le pot accepta reperele, viata, gandurile.

R: Patul lui Procust? Ne asezam cuminti intr-o matrita si asteptam sa traim dupa un sablon.
– Tiparele ucid sufletul. Oamenii sunt frumosi asa cum sunt, sunt omenosi atunci cand traiesc cu drag de trecut, de pamant, in armonie cu natura, cu Dumnezeu, cu ei insisi, dar uite ca este greu fiindca traim un proces de mitocanizare.

R: Revenim la omenie. Ce se intampla in lipsa ei?

– Se cultiva conflictele. Nu poti fi om de calitate fara omenie. Este important sa invatam sa dainuim. Omul e o taina, ca si legatura lui cu Dumnezeu. E trezvie si e momentul sa intelegem acest lucru. E momentul sa ne asumam propria putere si sa ne ridicam coloana vertebrala.

 

Interviu integral: www.ziarulevenimentul.ro

 

2 Comments

  1. […] se straduieste sa placa, dar este empatic vis-a-vis de semenii sai. Nu din narcisism, ci din… omenie. E un om bun si curat. Un om frumos (preluand o asociere careia Dan Puric i-a conferit consistenta […]

  2. […] Omul-OM nu se straduieste sa placa, dar este empatic vis-a-vis de semenii sai. Nu din narcisism, ci din… omenie.  […]

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: