Libertate, libertăţi (II)

Banul “sub acoperire” si imaginea “imparatului gol”

Suntem liberi sa ne construim intreaga lume in jurul banului si al conceptelor care il imbraca, pentru a parea mai sofisticat: cariera, realizari, excursii extravagante, produse premium, servicii exclusiviste… Atenti la imagine, nu ne sunt indiferente nici titlurile. La cum “stralucesc”, mai conteaza prin ce mijloace ni le insusim?!

Da, suntem liberi sa construim pe ce se poate narui… intr-o clipa. Singura intrebare: merita?

fancy

 

Libertati de „a da”

Suntem liberi sa dam bani multi pe produse altfel uzuale: o esarfa, o poseta sau o pereche de pantofi de marca, pentru a fi platite “vedetele” care le expun ca pe “trofee”.

Liberi in gandire cum suntem, le ascultam si le urmam indemnurile, aproape tele-ghidati. Sau interneto – feisbuco – pinteresto – samd – ghidati.

O pereche de ochelari de soare poate deveni peste-noapte produs de lux, daca a fost purtat de o astfel de “vedeta”. Iar noi, aspirand la ea, visam frumos. „Ah, daca ne-am permite-o, am putea si noi deveni “vedete!”

Noi platim, ele… incaseaza! Iar in popor este o vorba despre cel care da, raportat la cel care cere… 😉 Cat despre alegeri, simpla chestiune de gust(uri). No comment!

 

Libertati „identic-naturale”

Foamea aspirationala a fost inspirationala pentru altii. Asa au aparut produsele identic-naturale, la preturi de talcioc. Am rasuflat (mai) usurati.

Suntem, desigur, liberi sa le cumparam, sa le afisam, sa fim ce vrem noi sa parem.

Sa fim ce suntem, ne preocupa mai putin. Cel mai putin. Sau, in unele cazuri, deloc. Desi ne este cel mai la indemana.

Sa fim ce putem fi, e deja complicat. Si departe de noi, desi avem si asa ceva in insasi esenta noastra.

Suntem liberi sa nu punem pret pe valoare (ce-o mai fi si aia? Poate… pretul?)

 

LI- BERI! L-I-B-E-R-I…

… sa brodam vise, pe care sa ne trudim apoi sa le aducem in realitate platind pentru ele, in aceleasi locuri unde se infiripeaza cele mai multe: prin mall-uri sau show-room-uri, devenite “spatii sacre” si “altare”;

… sa cumparam peste masura, desi nu avem nici macar “masura”, mai exact: CU CE, doar ca sa ne dam seama ca pe… alta masura, aceea in care consumam, devenim sastisiti. Oare de ce?! Cum asa?!

… sa fim doar materie; in functie de cantitatea si combinatia elementelor chimice din noi, avem o stare (care, daca-i cam proasta, se rezolva cu o pastila) sau alta;

sa lustruim treapta primara a trebuintelor, chiar daca simtim noi pe undeva…, cumva…, ca ar fi interesant sa incercam si verticala;

… sa ne cufundam privirile in ecrane, caci cerul e “prea mult” si MARE;

… sa ajungem prin metode si incercari sofisticate, prin stiinta si tehnica, la concluzii la care altii au ajuns prin … revelatie.

 

Suntem liberi sa credem in ce si in cine vrem – constient sau nu chiar o facem – desi, pentru a fi “la moda”, ne declaram “atei”.

Avem atatea libertati, incat omitem tocmai… Libertatea. Nici nu prea stim ce sa facem cu ea. Asa ca o pasam altora si nu ne ascultam pe noi insine. De fapt, nu prea avem cum ne auzi la cat zgomot avem si/sau provocam in jur.

De-am vrea sa ne auzim si sa ne ascultam, am lasa pentru cateva clipe zarva. S-ar putea sa descoperim lucruri interesante si sa ne placa 😉 E si asta o libertate, nu?

 

O… alta libertate

Dragi oameni mari, inchideti televizoarele, tabletele, telefoanele, revistele si inconjurati-va de copii macar in ziua libera a saptamanii, iesind in natura indiferent de anotimp; caci e mai multa cunoastere si profunzime

  • in firul de iarba,
  • in picurul de roua,
  • in roadele coapte sau
  • in alcatuirea migaloasa a fulgului de zapada,

decat in toate tratatele si enciclopediile. Si decat pe… google 😀

 

S-ar putea ca impreuna cu copiii sa ajungem la adevarata cunoastere – tot un copil a remarcat “goliciunea imparatului” – si chiar la taina lucrurilor. La veritabila libertate. Care este una singura. Si esentiala. Dupa cum este si Calea care ne duce spre ea si spre ceea ce ar trebui sa ne fie fundament (sigur!) si misiune de viata/destin: Iubirea. Cea una, singura, neconditionata si nelimitata. O gasim, negresit, in interiorul nostru, pentru ca suntem parte a Ei.

Altfel….

freedom

 

[Imagini: „Fancy Nancy”, Jane O’ Connor si Frozen]

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: