5 mai

Decretata publicitaristic si Ziua Barbatului (desi ne pretuim barbatii: bunici, tati, soti, iubiti, fii, prieteni…, in fiecare zi), ziua de 5 mai ne-a prilejuit un gand referitor la “sarbatoririle” pe care le practicam. In anume zile sau… in fiecare zi! La perspectiva din care sarbatorim si cum.

Ne-a atras atentia – in chip deosebit si reprezentare minunata – Icoana Maicii Domnului “Potirul Nesecat”, cinstita in aceasta zi.

Icoana Maicii Domnului_Potirul Nesecat

Am mai aflat despre cinstirea Sf.Mucenite Irina. Detalii aici.

Sf.Irina

Ne-a amintit de o lucrare minunata asezata sub „ocrotirea” acestei sfinte: Fundatia Sfanta Irina, centru de ingrijiri paliative. Si, in stransa legatura cu aceasta, un proiect ce pare aproape.. ireal, intr-o lume cucerita de egotism, pragmatism… si alte „isme”, Clinica Nera.

Nu oricine este in masura sa realizeze lucruri mari. Coplesitoarea majoritate, oricat de importanti pentru cei dragi noua, ramanem la misiuni mai putin pretentioase. Si, adeseori, in anonimat. Totusi, fiecare in parte avem un rost si cu siguranta o „misiune” pe care numai noi o putem implini. Poate ca uneori nu este nevoie decat de atitudini, contributii, gesturi aparent marunte. De fapt, esentiale!

Cu siguranta este nevoie de atitudini, contributii, gesturi pe masura noastra. A fiecaruia! Potentialul este incredibil. „Indrazniti!” Lumea poate fi mai usor de cucerit decat pare. Lumea care este relevanta pentru noi. Si, oricum, IMPREUNA! 🙂

Vezi cum poti ajuta aici

Clinica Nera

SfintiiAnul 1950 avea sa aduca un „dar” oamenilor pentru care credinta, speranta si iubirea nu sunt simple cuvinte, ci „stari”, „trairi”, prin Sf. Efrem cel Nou. Cei care ii marturisesc „lucrarea” in vietile proprii, ale celor dragi sau, pur si simplu, apropiati, nu ezita sa-l numeasca Grabnic Ajutator si Mare Facator de Minuni. Recunoscatori, dar si spre a-l „descoperi” celor pe care ii asteapta sa le ofere din „nesfarsitele daruri” de care s-a invrednicit.

Martirizat de turci, monah fiind, prin strapungerea trupului cu cuie si arderea printr-un taciune aprins, in timp ce era atarnat cu capul in jos de un copac, Sf.Efrem cel Nou este cinstit si in Manastirea „Radu Voda”. Impreuna cu Sf.Ierarh Nectarie nu lasa pe nimeni sa plece nerasplatit, din bucuria intalnirii si de a oferi. De a face bine. Altfel, ar fi ramas, poate, „neaflat” (500 de ani nu s-a stiut despre el, pana cand s-a revelat staretei manastirii – devenita de maici din sec.20 – in care a vietuit; astfel i-a fost descoperit trupul, inmiresmat si plin de har), netulburat de gandurile si cererile spre ajutor ale multor oameni incercati, deznadajduiti sau cautand binecuvantare si ocrotire.

5 mai este Ziua Internationala a Moaselor , iar in Japonia si in Coreea de Sud se sarbatoreste Ziua Copilului.

Danemarca si Olanda isi celebreaza libertatea, Albania isi comemoreaza martirii, Etiopia – patriotii, iar Palau – cetatenii seniori.

“Rasfoind istoria”, am descoperit ca in 1919 a fost creata Liga Societatilor de Cruce Rosie (devenita ulterior Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie).

Dincolo de astea, in 5 mai s-au nascut ori s-au despartit de lumea acesta oameni celebri (pentru un istoric al zilei, actualizat, viziteaza wikipedia.org) sau mai putin celebri. Oricum, pentru semeni de-ai nostri din diverse timpuri si pentru noi – cei ai acestor vremuri, importanti. Poate cei mai importanti!

Nu stim voi, dar noi ne-am propus sa incercam sa facem ziua memorabila… in felul nostru. Ziua de 5 mai si orice alta zi.

[Icoane Sf. Irina, Sf.Efrem cel Nou si Sf.Ierarh Nectarie: theodorosart.com]

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: