„Născători de frumos” (prof. Octavian Gabor)

Putem fi impreuna-lucratori intru frumusetea lumii. Co-creatori de frumos.

Sufletul isi poate descoperi comoara in solitudine. “Imparatia” e in noi. Iar semenii nostri sunt parte a ei.

Un minunat eseu despre desavarsirea sufleteasca, despre participarea la frumusetea lumii.

Impreuna-lucrarea, co-creatia depind de jertfirea ego-ului. Similar starii de graviditate.

„In cazul graviditatii jertfim propriul ego, propriul suflet, pentru a lasa sa creasca frumusetea care se plamadeste in interior. Descoperim ca nu ne mai apartinem, ci apartinem la ceea ce a prins viata si urmeaza sa se nasca din noi.

Este primul lucru ce trebuie constientizat, fara de care nimeni nu poate fi chemat la jertfirea sinelui. Pentru ca ne iubim pe noi insine – iubim obisnuintele noastre, cafeaua de dimineata, ne placem sa mergem la sala. Dar, odata ce “am ramas insarcinati”, realizam ca intreaga noastra lume se schimba. Corpurile noastre parcurg momente/etape ce nu tin de noi, dar carora nu le putem spune nu, fara a spune “nu” fiintei care se plamadeste in noi.

Pot fi momente de disperare, momente cand ne revoltam: “imi vreau corpul inapoi!”, “vreau timpul meu inapoi!”, “vreau libertatea mea inapoi!” 

Dar toate aceste momente dispar cand auzim din nou, adanc in interiorul nostru, “chemarea Frumosului”, a copilului care este al nostru, pe de o parte, dar care, pe de alta parte, intr-un sens mai profund, nu este al nostru. Nu ne apartine. Aceasta chemare a Frumosului – chemare ce intr-un fel ne preceda, ne innobileaza cu responsabilitatea de a spune “nu” dorintelor noastre si ne da puterea sa renuntam la ele. Sa le jertfim. Sa ne jertfim.

Si, astfel, acceptam durerea pe care corpul o experimenteaza cu un sentiment nou, surprinzator: bucuria! Bucuria de a ne regasi in noua ipostaza. Suntem pregatiti, suntem gata sa devenim… nascatori de frumos. Avem acest potential, dar trebuie sa consimtim sa fim impreuna-lucratori, co-creatori alaturi de Sursa Frumosului, a Iubirii: Dumnezeu.”

[Preluare si adaptare dupa eseul: Pregnant with the Beautiful, Octavian Gabor – prof.filozofie, Methodist College, Illinois]

Cititi si despre participarea involuntara la uratenia lumii 

1 Comment

  1. […] Provocări la reflecţie   prevnext   […]

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: