Premiul Sakharov pentru Libertate de gândire – nominalizări 2015

Premiul Sakharov este acordat in fiecare an unei persoane de exceptie care s-a implicat in combaterea intolerantei, a fanatismului sau oprimarii. 

Nominalizarile:

  • Raif Badawi, blogger din Arabia Saudita si autor al website-ului Free Saudi Liberals, condamnat la 10 ani de inchisoare, 1000 lovituri de bici si o amenda foarte mare pentru ca a insultat valorile islamice pe site-ul sau.
  • Prizonierii politici venezueleni, precum si opozitia democratica din Venezuela, reuniti in Mesa de la Unidad Democrática, o coalitie formata pentru alegerile din 2008 pentru a unifica opozantii partidului presedintelui Hugo Chávez.
  • Edna Adan Ismail, activista somaleza pentru abolirea mutilarii genitale a femeilor si fost ministru.
  • Boris Nemtsov, fizician rus, fost premier adjunct si politician al opozitiei, asasinat la Moscova in februarie 2015.
  • Nadiya Savchenko, pilot militar ucrainian si membra a Parlamentul (unicameral) al Ucrainei si a delegatiei ucrainiene pentru Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, capturata in 18 iunie 2014 si transferata ilegal in Rusia.

 

Si 3 de-secretizatori: Edward Snowden, expert IT, care a lucrat pentru Agentia Nationala de Securitate a SUA si a dezvaluit presei detalii despre programele de supraveghere in masa ale agentiei; Antoine Deltour, fost auditor la Price Waterhouse Coopers, care a dezvaluit jurnalistilor aranjamente financiare secrete ale companiilor multinationale din Luxemburg si Stéphanie Gibaud care a dat la iveala activitatile de evaziune fiscala si spalare de bani ale UBS AG (companie multinationala elvetiana de servicii financiare).

Premiul Sakharov pentru Libertate de Gandire este acordat annual de catre Parlamentul European. A fost instituit in anul 1988 pentru a rasplati persoanele si organizatiile care apara drepturile omului si libertatile fundamentale. In 2014 premiul a fost acordat medicului congolez Denis Mukwege.
Nominalizarile pot fi facute de grupuri politice sau de un grup de cel putin 40 de membri ai Parlamentului European. Pe baza nominalizarilor, Comisiile pentru Afaceri Externe si de Dezvoltare voteaza 3 finalisti. Castigatorul este ales de catre presedintele PE si liderii grupurilor politice.

Denumirea este premiului se face in memoria fizicianului rus Andrei Dmitrievich Sakharov, dizident rus si activist pentru drepturile omului, motiv pentru care a fost persecutat. Initial, a devenit cunoscut pentru proiectarea dispozitivelor termo-nucleare. In 1975 a primit Premiul Nobel pentru Pace.

[Imagine: the Ambassadors’ Corner

Premiul a fost acordat blogger-ului Raif Badawi.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: