Descoperirea Sfintei Treimi în lume

Botezul DomnuluiPrăznuit în 5 ianuarie, Botezul Domnului reprezintă prima arătare a Sfintei Treimi.

De la zămislirea şi Naşterea lui Iisus Hristos, Duhul Sfânt S-a revărsat continuu peste firea umană asumată de Fiul lui Dumnezeu şi a ridicat-o la stadiul în care să poată primi de la Dumnezeu harisme şi daruri excepţionale şi puterea de a fi suport al lucrării dumnezeieşti pe care o înfăptuia Fiul lui Dumnezeu. Numai în acest fel pot fi înţelese cuvintele Evanghelistului Luca, care spune despre Pruncul Hristos: Iar Copilul creştea şi se întărea cu Duhul, umplându-Se de înţelepciune; şi harul lui Dumnezeu era asupra Lui“ (Luca 2, 40).

[Icoana: Ioana Luţai, artist popular]

Aparenta contradicţie între starea de curăţie totală şi lipsa de păcat a Domnului şi botezul pocăinţei pe care l-a primit de la Ioan este rezolvată de cuvintele Domnului, care spune Botezătorului: Lasă acum, că aşa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea“ (Matei 3, 15). Deşi are implicaţii sfinţitoare asupra naturii umane şi creaţiei, Botezul Domnului este un pogorământ din partea lui Dumnezeu, un act de împlinire a legii Vechiului Testament şi solidarizare a Mântuitorului Iisus Hristos cu întreaga umanitate căzută în păcat. Ca și în alte episoade din viața Mântuitorului Iisus Hristos, smerenia Sa revarsă lumii daruri excepționale.

 

Botezul Domnului 2Descoperă și semnificațiile iconografice ale reprezentării tainei Teofaniei / Epifaniei

[Sursa: art. „Marea a văzut şi a fugit. Iordanul s-a întors înapoi“

 Marius Nedelcu]

Preot Mihai-Adrian Şerban, despre istoricul Sărbătorii, Agheasma Mare, tradiţii de Bobotează și Minunea din Israel  

  • De acum înainte, omenirea nu mai stă sub legea osândei, a păcatului și a răutății diavolului, ci sub legea bunătății și a harului. De acum omenirea tresare ca trezită dintr-un somn lung, negurile se îndepărtează, gândurile negre se înseninează.

 

  • De-a lungul veacurilor creștine floarea cea minunată a existenţei lui Iisus Hristos a fost desfăcută, petală cu petală, ca să i se afle taina ființei, misterul ei omenesc și dumnezeiesc.

 

  • Unii învățați, care au cercetat creșterea și răspândirea creștinismului în lume, recunosc în Iisus o persoană sublimă, un om genial, un geniu religios. Scopul Său a fost acela de a elibera omul de păcate și de răutate, sfințirea și îndumnezeirea firii supuse greșelii.

 

Icoane Ioana Luţai, artist popular: icoanepesticla-sapanta.ro

icoane

 

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: