Sf.Pantelimon: perspectiva creştină în medicină

Sf.Pantelimon

Sf.Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon, Manastirea Sf.Ecaterina (Sinai) – zugravita in sec.XIII (Sursa: doxologia.ro)

Sarbatorit la 27 iulie, Sf.Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon, caruia ii este asociat si apelativul “doctor fara de arginti”, este unul dintre medicii (intre care: Sf.Evanghelist Luca, Sfintii: Cosma, Damian, Chir, Ioan, Ermolae, Mochie, Samson, Diomid, Anichit, Talaleu, Trifon), pe care biserica crestina ii aminteste cu recunostinta pentru viata intru desavarsire si modul in care si-au inmultit talantii, spre folosul si ajutorul semenilor, practicand ceea ce am putea numi “medicina crestina”. Sau – in limbaj specializat: medicina integrativa. Abordau omul ca intreg – trup si suflet – si isi puneau in lucru credinta si darul, tamaduind fara a cere bani in schimb.

Sunt si sfinti care au dobandit darul tamaduirii dupa trecerea din viata pamanteasca: sfintii mucenici, in general: Sf.Ecaterina, Sf.Mina, Sf.Gheorghe, Sf.Dimitrie, Sf.Mercurie, Sf.Efrem cel Nou etc.si alti sfinti, precum: Sf.Nectarie de la Eghina, Sf.Parascheva de la Iasi, Sf.Dimitrie cel Nou, Sf.Xenia din Petersburg.

S-au realizat multe studii asupra puterii taumaturgice a rugăciunii săvârșite cu credință, cu smerenie și din tot sufletul și efectele excepționale ale acesteia asupra întregului organism. (pr.Liviu Petcu)

 

In context, am aduce in atentie cuvintele: “Doctore, vindeca-te pe tine insuti!” (Luca 4, 23)

 

Rugaciune catre Sf.Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon

Sfinte Mare Mucenice si tamaduitorule, Pantelimoane, tie iti varsam durerile noastre de multe feluri si tu fara intarziere, cu puterea ce o ai de la Dumnezeu, spre Care ne esti mijlocitor, auzind suspinuri inabusite in noapte, in zi, in pat de suferinta, in calatorii; fii celor ce se roaga tie, dupa nevoile fiecaruia: celor nelinistiti, linistitor; celor asupriti, aparator; celor in primejdii, izbavitor; celor invaluiti in pacate, scutitor; ratacitilor indrumator; bolnavilor deplin vindecator; orfanilor tata; vaduvelor parinte; sotilor intaritor in casnicie; celor porniti cu rautate, imblanzitor si ne intareste in fata necazurilor, caci suntem slabi si istoviti, sfinte, si astfel cu puterea ta, descatusati de amaraciunile noastre, sa petrecem in multumire, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!

Mai multe despre sfintii tamaduitori si vietile lor pline de intelesuri si invataminte, in materialul desosebit al pr.Liviu Petcu: Sfinții Doctori fără de arginți – tămăduitori în numele lui Hristos și misionari ai Lui

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: