Sf.Cuvioasă Parascheva: „trandafir neatins de viermele trufiei”

Parcursul devenirii “se scrie” subtil, dincolo de sabloanele cu care descriem si in care incadram, in general, o viata de om. Provenind dintr-o familie instarita, la nici 20 de ani Sf. Parascheva isi urmeaza chemarea spre sfintenie. Mustrarea parintilor imi aminteste de reactia lui Constantin Noica, atunci cand fiul sau ii spune ca vrea sa devina calugar. Noica-tatal nu e bucuros de alegere, dar avea sa marturiseasca peste o vreme ca n-a intalnit copil mai implinit in vocatia lui decat fiul sau, devenit monahul Rafail. Cel mai pretios dar pentru un parinte din partea copilului sau si cel mai pretios dar din partea unui copil pentru parinte si Tatal.

Ne suna, poate, straniu (inconfortabil?), dar chemarea sfinteniei ne rasuna tuturor; fiecaruia in parte. Nu presupune neaparat calea monahala, dar e parcursul devenirii. Cea mai provocatoare si implinitoare cale intr-o viata de om.

Cat despre cei care ajung la sfintenie…

Sfinţii sunt apărătorii şi avocaţii noştri înaintea lui Dumnezeu. Domnitorii noştri au avut tare mare grijă să fie împodobită ţara aceasta cu cât mai mulţi sfinţi. Dar de ce oare? Pentru că iată, forţa rugăciunii este aceea cu care trebuie să lupte pe corabia acestei vieţi, nevoitorul. Biserica lui Hristos a fost luptătoare. Iată, Cuvioasa Parascheva, Sfântul Ioan de la Suceava, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, şi toţi, în sfârşit, Sfântul Dimitrie Basarabov, au căutat să aibă acest frumos ţel de a lupta împotriva întunericului, împotriva răului.

Acatistul Sf. Parascheva, deschis la intamplare, imi indica un posibil raspuns la intrebarea ce uneori ne framanta. Ba chiar doua: “Bucura-te, nesprijinitoarea celor ce cauta numai folosul lor” si “Bucura-te, neizbandire a mijlocitorilor celor vicleni”.

Sf. Parascheva este mijlocitoare tuturor celor ce-i cer ajutorul: “Bucura-te, mijlocitoarea celor gresiti” – or, cine scapa de “incadrarea” aceasta?! La propriu, in sensul juridic al termenului, cei cu verdicte nedrepte sau „cazuti pe gura lumii”, pentru care sfanta intervine ca “indreptatoare a judecatorilor rai” sau “doveditoare a celor clevetiti.”

Apropo de cuvintele Parintelui Justin Parvu, avocata si aliata desavarsita, Sf. Parascheva este “ocrotitoare neobosita” si “ajutatoare neinfruntata”. Nerecomandata, insa, celor care cred ca isi pot castiga dreptatea pe alte cai…

[Imagine: pictura a Parintelui Arsenie Boca

Sursa text: atitudini.com, Parintele Justin Parvu in cartea „Ne vorbeste Parintele Justin”]

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: