Adevărata împlinire: dincolo de confort şi siguranţă

hello_fearsEste in firea umana sa caute confortul si siguranta. Din pacate, aceasta tendinta determina cele mai multe din problemele pe care le avem. Este de inteles de ce respingem nesiguranta, disconfortul, de ce suntem tematori, respingem instabilitatea, schimbarile…, dar obisnuinta de a ne “agata” de siguranta si confort provoaca dificultati.

Amanarea este modalitatea prin care incercam sa ne indepartam de nesiguranta, disconfort si teama de o sarcina dificila.

Nu ne mobilizam spre a face miscare, a manca sanatos, a ne ruga, a elibera spatiul (interior si exterior) in care ne desfasuram sau sa renuntam la diverse obisnuinte, pentru ca preferam sa ramanem in zona de confort, chiar daca nu e spre binele nostru.

Dependentele rezulta din faptul ca apelam constant la lucruri placute (confortabile) cand ne confruntam cu ceva neconfortabil.

Respingem gandul de a face ce ne place cu adevarat, de a invata lucruri noi, pentru ca ne-ar duce intr-o zone de nesiguranta si teama, asa incat preferam sa ramanem in asa-zisa zona de confort.

Agresam verbal alti oameni cand suntem suparati din teama (de a fi criticati, de a ne fi afectata imaginea) sau ii respingem, ii evitam, ceea ce afecteaza relatiile interpersonale.

Ezitam sa intram in contact cu alte persoane, pentru ca ne este teama sa ne deschidem sufletul fata de straini. Aceasta duce la insingurare si la tanjirea dupa relationare.

Astfel, problemele noastre financiare, de sanatate, la locul de munca, relationale si lipsa bucuriei autentice, a implinirii sunt efectele refuzului de a infrunta starea de disconfort, nesiguranta, instabilitatea. Nu ne urmam motivatia si nici nu ne mobilizam vointa.

Ce-ar fi daca am depasi aceasta “piedica”? Ni s-ar putea deschide o intreaga lume a schimbarii, o lume de neasteptate posibilitati, ne-am putea elibera de dependente si amanari, de manifestari agresive – intr-o forma sau alta, dupa cum si de temeri.

Dupa un articol de Leo Babauta

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: