De ce faci alegeri greşite în viaţă (III). Veriga slabă = gratificarea instantanee

Ti s-a intamplat sa fi avut o groaza de lucruri pe care stiai ca E NEVOIE sa le faci si, totusi, nu le-ai facut? Un termen limita incredibil de apropiat, seful “suflandu-ti in ceafa”, presiune intensa – toate indicanadu-ti sa te apuci odata de treaba. Si, cu toate astea, sa continui sa amani, sa te asezi comod in fata televozirului si sa visezi la cum le vei da gata maine.

Ai fost “victima” unei pre-judecati, hyperbolic discounting, potrivit careia oamenii prefera recompense mai mici, imediate, unora mai consistente, dar mai incolo in timp.

Cercetatorii ofera exemplul clasic care ilustreaza acest fenomen: imagineaza-ti ca ai de ales intre a primi 100 $ azi sau 120 $ peste o saptamana. Majoritatea alege prima varainta.

Dar…

pentru aceeasi recompensa in interval de 1 an, respectiv un 1 an si o saptamana, aceeasi majoritate prefera suma de 120 $.

Suntem nerabdatori si preferam recompense IMEDIATE pe termen scurt, dar suntem mai rabdatori si asteptam recompense mai generoase pe termen lung.

Din nefericire, alegerile pe care le facem in viata de zi cu zi nu sunt la fel de clare sau de usor comparabile. Sa presupunem ca mergi in vacanta peste cateva luni: ce alegi intre a savura un desert pe loc si a arata bine pe plaja? 😉

Multe decizii importante privind sanatatea, starea de bine, situatia financiara sau cariera sunt afectate de aceasta pre-judecata in gandire. Pentru ca TOATE aceste alegeri presupun RENUNTAREA la o satisfactie imediata pentru un (mai) bine (in) viitor.

Cand amani, optezi pentru gratificare instantanee # multumirea intr-un moment mai indepartat, de a fi indeplinit ce era de facut.

Stii ca a economisi bani este important pentru anii ce vin, totusi ii risipesti in petreceri cu prietenii in locuri, poate, extravagante.

De ce procedezi asa?

Verigile slabe in gandire” (cognitive biases) sunt scurtaturi mentale de care ne folosim pentru a lua decizii mai rapid, dar care nu sunt intotdeauna in favoarea noastra, spre binele nostru.

Creierele noastre NU au fost “programate” spre a fi rationale, din cauza ca volumul de informatii ce trebuie procesat este foarte mare. Am evoluat, in schimb, decizand rapid.

In conditii de viata mai putin prielnice (sau chiar ne-), nu stiam daca vom supravietui pana la sfarsitul zilei, asa ca specia a invatat sa aleaga optiunea imediata, aceea care crestea cel mai mult sansele de a ne transmite genele mai departe. Creierele ne sunt “programate” spre a alege recompense imediate SIGURE in detrimentul unor recompense potentiale (posibile).

Cum ne putem exersa capacitatea de a lua decizii CAT MAI BUNE

1. Empatizeaza cu tine cel/cea din viitor

Amani lucrurile pentru ca e usor. E usor sa te gandesti ca “tu cel/cea din viitor” vei avea energie din plin, motivatie si chef. Din pacate, aceasta viziune perfecta (asupra viitorului) NU este realitatea.

2. Asuma-ti un pre-angajament

Aceasta veriga slaba in gandire este mai puternica atunci cand deciziile sunt mai indepartate. Pre-angajamentul este un mod de “a prinde” viitorul intr-o decizie. Iti cresti sansa de a reusi cand inlaturi o tentatie pe care viitorul o poate aduce. Ideea este sa iti fie greu sa te retragi

Ex: abonandu-te la un serviciu de livrare de hrana sanatoasa iti cresti sansele de a manca sanatos

3. Separa obiectivele mari in parti mai usor de atins

Iti propui obiective curajoase pentru ca aduc satisfactii mari, nu-i asa? Nu chiar. Obiectivele “marete” (cum ar fi sa slabesti 10 kg sau sa inveti o limba straina) presupun un timp mai indelungat spre a fi atinse, devenind tinta pentru “tentatia amanarii”.

Impartind obiectivele mari in actiuni mai usor realizabile, recompensa apare dupa indeplinirea fiecarei etape (in loc sa fie doar la final). In acest fel, nu mai este o posibilitate indepartata, ci ceva mai apropiat si realizabil.

Dupa un material al lui Nir Eyal

Articol ORIGINAL

Imagini / ilustratii: Lakshmi Mani

Descopera Seria De ce faci alegeri gresite in viata?

Citeste:

De ce faci alegeri greşite în viaţă (II). Veriga slabă = confirmarea (confirmation bias)

De ce faci alegeri greşite în viaţă (I). Veriga slabă = diferenţierea (distinction bias)

2 Comments

  1. […] De ce faci alegeri greşite în viaţă (III). Veriga slabă = gratificarea instantanee […]

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: