Testul de INTEGRITATE sau despre „rătăciții pe orizontală”

Integritatea — calitatea de a fi curat moral — este esentiala pentru a genera INCREDEREA celorlalti si a crea fundament solid oricarui tip de relationare, atat personala, cat si profesionala. Exista studii care dovedesc ca acele companii conduse de lideri ce valorizeaza etica sunt trainice si performante pe termen lung, prin comparatie cu cele care au la varf persoane fara o directie etica bine definita si asumata. Dar nu oricine este pe masura acestei inalte virtuti. Sunt cateva indicii clare sau semnale de avertisment ca o persoana cu care ai de-a face NU poseda aceasta calitate.

Intre ele:

 • Discurs ambiguu, indirect, evaziv. O astfel de persoana va incerca sa te atraga intr-o zona emotionala in loc sa ofere date concrete pe care le poti verifica sau in privinta carora sa fie raspunzatoare mai tarziu. Ii este mai usor sa minta ulterior daca evita acum detaliile.

 

 • Atitudine defensiva. Persoana respectiva va furniza ”un pachet de scuze” de frica sa nu ii fie descoperita intreaga plasmuire, greselile si vulnerabilitatile.

 

 • Limbaj si comportament inconsecvente. Persoana lipsita de onestitate va schimba frecvent datele povestii spre a o face (mai) credibila. Si comportamentul si-l va schimba in functie de situatie. Va spune una si va face alta. Sunt oameni care, desi se straduiesc, nu reusesc sa fie autentici.

 

 • Incapacitate de a-si cere iertare sau de a-si asuma vina/responsabilitatea. Cineva lipsit de integritate este bun-bucuros ca altcineva sa fie ”sanctionat” pentru greselile lui sau chiar va indica vina in alta parte. Pentru ca este o persoana egoista, nu e preocupata de cat de negativ ii poate influenta pe altii si nu-si cere scuze pentru problemele pe care le provoaca.

 

 • Nu e un om pe care te poti baza. Loialitatea sau ceea ce considera important se poate schimba intr-o clipa. Nu isi respecta angajamentele si chiar ii face pe altii sa se indoiasca de faptul ca va duce ceva la bun sfarsit.

 

 • Este omul compromisurilor. Cineva lipsit de itegritate, in general, nu prea stie pe cine vrea sa impresioneze. In loc sa fie loial valorilor sale (DACA le are), se va inclina dupa cum bate vantul, spre a fi agreat de cineva sau de altcineva si pentru a nu rata oportunitati.

 

 • E laudaros. Egotismul va determina un asemenea individ sa se laude singur. Nu va aprecia contributia celorlalti in viata/evolutia sa, chiar daca este evidenta si meritata. Abilitatea de a se autopromova il poate ajuta sa avanseze, dar va semana in jur resentimente din partea celor ale caror contributii nu le recunoaste.

 

 • Argumente obraznice. Pentru ca o persoana lipsita de integritate se gandeste la ea insasi inainte de orice, nu poate purta un dialog civilizat. Va bate cu pumnul in masa insistand ca are dreptate si pentru a nu-i fi dezvaluita minciuna; nu are disponibilitatea de a invata ceva de la altii sau de a gasi solutii potrivite.

 

 • Este mincinos. Pentru un om lipsit de integritate, adevarul nu conteaza. Se va folosi de orice siretlic si de orice minciuna care-l poate ajuta sa isi atinga scopul. Poate fi uneori dificil sa-i detectezi minciunile, pentru ca poate vorbi foarte convingator din perspectiva sa. Cei mai mari mincinosi sunt actori perfecti, capabili sa-si foloseasca tonul vocii si limbajul trupului spre a transmite semnale de credibilitate.

 

 • Lipsa de conexiune emotionala. Opersoana fara integritate poate fi incapabila sa faca diferenta intre indicii sau argumente emotionale si de alt tip. Si chiar daca poate, din cauza egotismului, va calca peste sentimentele celorlalti, considerandu-le mai putin importante decat propria stare de bine, propriul castig sau propria satisfactie. Pentru ca nu vrea sa accepte ca face rau, va rescrie realitatea in propria minte, iar mental sau verbal va minimiza realitatea.

 

 • Incapabil de iertare. Se ofenseaza usor, dar poate ataca verbal virulent. Nu iarta si nu uita.

 

 • Demonstratii de inteligenta. Din pacate, tocmai inteligenta unei persoane lipsite de integritate este cea de care se va folosi pentru a te manipula si a alimenta impostura. Va pastra  exact acele date care sunt in favoarea ei, se strecoara abil din situatii delicate evitand consecintele si ramanand in pozitia de putere.

****

Daca observi semnele astea la cineva, tine garda sus. Demn de retinut este ca aceste caracterstici pot fi ajustate in timp, de experiente si oameni intelepti care sa stie sa-i ghideze pe… ”rataciti”. Ratacitii pe orizontala.

Adaptare dupa materialul How to tell if someone lacks integrityWanda Thibodeaux

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: