Găsind sens și creativitate în adversitate

Tindem sa ne bazam pe un anume set de credinte si presupuneri referitoare la marinimia si controlabilitatea lumii, iar evenimentele traumatizante in mod tipic spulbera aceasta perspectiva, pentru ca ne sunt zdruncinate perceptiile obisnuite si suntem lasati sa ne reconstruim pe noi insine si lumile noastre.” Scott Barry Kaufman, Scientific American

Rezilienta si forta pot adeseori fi dobandite pe cai neasteptate

„In unele privinte, suferinta inceteaza in momentul cand isi gaseste un inteles.” —Viktor Frankl, Man’s Search for Meaning (Omul in cautarea sensului vietii)

Kintsugi este o arta japoneza veche de secole, de reparare a obiectelor din ceramica sparte. In loc sa ascunda crapaturile, tehnica implica realaturarea partilor desprinse printr-un lac amestecat cu pudra de aur, argint sau platina. Odata refacut, obiectul respectiv arata la fel de frumos ca intotdeauna, asumandu-si istoria.

Multi oameni se intreaba acum daca vom avea o alta viata. Odata „recompusi”, ne vom recupera oare cu demnitate si gratie?

Stiinta sugereaza nu doar ca ne vom recupera, ci ca vom demonstra capacitatea umana imensa de rezilienta si crestere.

De la rezilienta la crestere 

George Bonanno, psiholog clinician, a pledat intr-un studiu din 2004 pentru o mai larga conceptualizare a raspunsului la stres. Definind rezilienta drept abilitatea oamenilor care au parcurs un eveniment in care viata le-a fost (serios) amenintata, de a-si mentine nivele relativ stabile, sanatoase de functionare psihologica si fizica. Bonnano a aratat ca rezilienta este relativ obisnuita, ca nu este acelasi lucru cu simpla absenta a unei psihopatologii si ca poate fi atinsa prin cai multiple, uneori neasteptate. Toti oamenii experimenteaza cel putin un eveniment traumatizant in timpul vietii. Studiile indica o incredibila rezilienta umana si chiar o evolutie ca urmare a evenimentului traumatizant. Richard Tedeschi si Lawrence Calhoun au numit acest fenomen prin termenul/sintagma “crestere post-traumatica”, definindu-l prin schimbarea psihologica pozitiva experimentata ca rezultat al confruntarii cu circumstante de viata foarte provocatoare.

Au fost identificate 7 arii de crestere/dezvoltare pe fondul adversitatii:

  • pretuirea in mai mare masura a vietii;
  • mai mare apreciere si consolidare a relatiilor apropiate;
  • compasiune si altruism mai ridicate;
  • identificarea unor noi posibilitati sau a unui nou scop in viata;
  • mai buna constientizare si apelare la punctele forte personale;
  • crestere spirituala;
  • dezvoltarea creativitatii

Fara indoiala, persoanele care au parcurs evenimente de viata dramatice sau tragice ar fi preferat sa nu le trait si putine din aceste arii ale raportarii la viata comporta o crestere mai puternica in urma traumei decat prin experiente pozitive traite. Cu toate acestea, cei mai multi oameni sunt surprinsi de schimbarea in bine pe care o resimt si care se petrece, adeseori in mod neasteptat, ca rezultat al incercarii de a gasi sensul unei intamplari greu de imaginat si de inteles.

Fara urma de indoiala: traumele ne zdruncina lumea si ne obliga sa privim altfel obiectivele si visele la care tinem. Tedeschi si Calhoun folosesc metafora cutremurului: tindem sa ne bazam pe un anume set de credinte si presupuneri referitoare la marinimia si controlabilitatea lumii, iar evenimentele traumatizante in mod tipic spulbera aceasta perspectiva, pentru ca ne sunt zdruncinate perceptiile obisnuite si suntem lasati sa ne reconstruim pe noi insine si lumile noastre.”

Dar ce avem de ales? Asa cum a afirmat psihiatrul austriac Viktor Frankl, “Atunci cand nu mai putem schimba situatia, suntem provocati sa ne schimbam (pe) noi insine.” In ultimii ani, psihologii au inceput sa inteleaga procesele psihologice ce transforma adversitatea in avantaj, iar ceea ce devine evident este ca „seismul psihologic” restructurant este, de fapt, necesar pentru ca evolutia sa aiba loc. Tocmai atunci cand structura de rezistenta, fundamentul sinelui este zdruncinat suntem cel mai in masura sa valorificam noi oportunitati in vietile noastre.

Material integral – Post-Traumatic Growth: Finding Meaning and Creativity in Adversity

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: