De ce facei alegri greșite în viață (VI). Veriga slabă = momente culminante + de final (Peak-End Rule)

Pre-judecata cognitiva „momente culminante + momente de final” semnaleaza ca ne modelam comportamentul si amintirile, tinzand sa ne reamintim punctele culminante pozitive si modul cum s-au incheiat lucrurile.

Cum functioneaza?

Creierul nu are capacitatea sa memoreze totul. Din punct de vedere evolutiv, este logic sa pastram amintirile care ne-au ajutat cel mai mult sa supravietim. Cele mai dureroase si cele mai placute ne ajutam sa le evitam pe cele dintai, respectiv sa le cautam pe cele din a doua categorie in viitor.

Pentru un om al cavernelor, un fruct de la care i s-a facut rau merita mai degraba amintit prin comparatie cu altul, obisnuit. In consecinta, optimizam memoria acordand prioritate celor doua tipuri de momente – cele de varf (punctele culminante) si cele de final.

Momentele de varf / culminante

Tindem sa ne reamintim cele mai intense intamplari si evenimente cel mai usor. Este valabil atat pentru amintirile pozitive, cat si pentru cele negative.

Momentele de final

Tindem sa ne amintim evenimentele diferit in functie de cum se incheie.

 

Cum sa folosesti „regula momente culminate – momente de final” in avantaj propriu

1. Incheie pe o nota inalta

Pentru a genera amintiri placute, ia in calcul partea de final a unei experiente. De exemplu, cercetatorii au descoperit ca ordinea in care oamenii au deschis cadourile le-a influentat amintirile in legatura cu ocazia. Aceia care au deschis cele mai „slabute” cadouri la inceput si au avansat spre cele pe care si le doreau s-au simtit mai fericiti decat cei care au inceput cu cele mai „tari”.

Atunci cand organizati un eveniment special, tineti cont de asta: rezervati cele mai bune si amuzante momente pentru partea de final.

2. Mai multe momente de varf, mai multe amintiri

Studiile arata ca ne amintim momentele de placere intensa, chiar daca sunt razlete, cu mai mult drag decat experientele relativ placute per ansamblu.

3. Micile exaltari au efect

Nu e nevoie de o experienta de durata pentru a ne forma o amintire pozitiva. De exemplu, planificarea unei vacante sau o zi la ski cu momente entuziaste prin prisma experientelor intense, pot fi la fel de generoase in amintiri pozitive precum o intreaga saptamana intr-o destinatie exotica indepartata dar unde nu prea ai mare lucru de facut.

Adaptare dupa materialul: Why You Make Terrible Life Choices Peak-End Rule, Nir Eyal

Imagine: Nielsen Norman Group

Descopera Seria ”De ce faci alegeri gresite”

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: