De ce faci alegeri greșite în viață (VII). Veriga slabă: eroarea fundamentală de atribuire

Eroarea fundamentala de atribuire (“fundamental attribution error”) este veriga slaba in gandire ce consta in a-i judeca pe ceilalti diferit de cum ne „judecam” pe noi insine. Potrivit Dr. Cristina Bicchieri, “tendinta de a crede ca ceea ce oamenii fac reflecta cine sunt” – in sens bun sau rau.

Aceasta pre-judecata cognitiva are mai multe forme.

  1. Prima din ele se petrece atunci cand lucrurile merg prost. Cand o dam in bara, tindem sa credem ca lucrurile s-au intamplat din circumstante in afara controlului nostru. In schimb, cand altii esueaza, tindem sa credem ca este rezultatul unor alegeri gresite sau a faptului ca cineva este o persoana rea.

2. Al doilea tip de eroare fundamentala de atribuire se petrece cand lucrurile merg bine. Cand reusim, tindem sa consideram ca este rezultatul talentului nostru si al efortului depus. Ceea ce se poate sa fie adevarat, insa, cand altii reusesc pre-judecata noastra tinde sa ne faca sa credem ca cealalta persoana a fost norocoasa sau cumva privilegiata (de imprejurari).

 

Care sa fie explicatia pentru tendinta de a ne acorda noua insine favorul de a ne privi cu intelegere, in vreme ce aplicam altora criterii lipsite de empatie?

In primul rand, e dificil sa vezi lucrurile clar cand nu detii toata informatia. Percepem/Avem acces la doar o frantura din lumea din jur. Cand altcineva esueaza, il percepem drept cea mai evidenta cauza a problemei. Nu „vedem” toate celelalte lucruri care pot fi implicate. In ce priveste propriile noastre greseli, suntem in deplina cunostinta de cauza asupra factorilor in afara controlului nostru, asa ca intelegem contextul per ansamblu.

Pe de alta parte, atribuirea succesului calitatilor noastre ne creste increderea, ne face sa ne simtim bine si ne imbunatateste reputatia printre oamenii din jur.

Se pare ca increderea in noi insine se poate sa fie un factor in scop evolutiv. Cei care au studiat asta considera ca ne poate ajuta sa ne asumam unele riscuri, de vreme ce percepem in mod pozitiv ce am fi capabili sa facem.

 

Cum gestionam problema erorii de atribuire

Desi aceasta scurtatura mentala are unele beneficii, are si un inconvenient cand se aplica modului in care ii percepem pe ceilalti. Fiind constienti de aceasta tendinta, ne poate ajuta sa nu fim in eroare. Iata doua cai:

 

  1. Accepta rolul sansei/intamplarii

Amintindu-ti cate lucruri in afara controlului tau au trebuit sa se petreaca pentru un anume rezultat, te poate ajuta sa fii recunoscator si iti reaminteste cat de norocos esti ca atatea lucruri cu care nu avem de-a face s-au intamplat exact asa cum s-au intamplat. Aceasta atitudine privind rolul intamplarii in vietile noastre ne poate ajuta si sa dezvoltam puncte de vedere mai putin tendentioase.

2. Incearca putina empatie

Potrivit cercetarilor, e mai probabil sa fim „victime” ale erorii fundamentale de atribuire cand ii judecam rapid pe altii. Data viitoare cand critici comportamentul cuiva, invinovatindu-l pentru cine este in loc de ce a facut, incearca sa vezi lucrurile putin empatic. Punandu-te in ipostaza altuia il vei invinovati si judeca mai putin aspru.

 

Oameni ca si tine

 Oamenii par „activati” pentru aceasta tendinta. A evoluat spre a ne sustine supravietuirea, crescandu-ne increderea si reputatia. In societatea moderna, aceasta pre-judecata cognitiva ne poate afecta si pe noi, si pe altii, mai mult decat ne ajuta.

Totusi, nu este destinul nostru. Data viitoare cand observi ca esti pe punctul de a-ti pierde rabdarea, esti tentat/a sa privesti piezis pe cineva sau sa-l/sa o judeci ca fiind rau sau rea, aminteste-ti ca este om ca si tine. Ia in calcul ca te poti insela, incearca sa te pui in locul lui/ei, chiar daca necesita un pic de efort. Merita, pentru ac este in beneficiul tuturor.

Articol-sursa original: Why you make terrible life choices. The Fundamental Attribution Error, Nir Eyal

Descopera Seria De ce faci alegeri gresite

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: