Evenimente

octombrie 2021: Lansare carte, „România fără mască. Fals tratat de pandemie” 

Autori: Prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, Prof.dr. Adrian Restian, Tudor Artenie

„Provocarea pandemiei și intervenția statului până în cele mai mici detalii în viața cetățenilor săi ne obligă să acordăm o atenție sporită modului în care exercițiul medical devine instrument de constrângere. Și să ne gândim cum putem moderniza regulile în așa fel încât restrângerea libertăților cetățenești să nu permită niciun abuz.” ALEXANDRU VLAD CIUREA

„Chiar dacă nici înainte de apariția pandemiei mulți oameni nu erau prea sănătoși psihic, dacă ar fi să-i judecăm numai după încălcarea regulilor de conviețuire socială, cum ar fi consumul exagerat de alcool, de droguri și violența în familie, apariția acesteia le-a tulburat și mai mult mințile. Și astfel, deși este un virus respirator, prin mediatizarea lui excesivă, cu informații predominant negative, noul coronavirus a tulburat profund mințile noastre.” ADRIAN RESTIAN

„Pandemia a arătat limpede lacunele sistemului de exercitare a puterii în statul român.” TUDOR ARTENIE

Detalii carte.

…….

15-21 martie 2021: Săptămâna Conștientizării Creierului, #BrainAwarenessWeek 

19 noiembrie 2020: Umanism, transumanism, postumanism. Perspective filosofice”, Loredana Vlad, Ed.Lumen

CUPRINS: Capitolul I Ce este transumanismul? De la umanism la transumanism / Clarificări şi asumări terminologice / De la filosofia tehnologiei la transumanism / Ce este transumanismul? / Critici şi consecinţe ale transumanismului / Cercetări cu privire la bioameliorare / Autotranscendenţa, longevitatea şi digitalizarea conştiinţei

Capitolul II Înţelegerea şi explicitarea miturilor modernităţii identificate în filosofia transumanistă / Mitul supraomului / Mitul raţiunii / Mitul progresului şi progresul ca ideologie / Neîncrederea în metanaraţiunile modernităţii / O continuare a modernităţii în postmodernitate. Viziunea lui Jürgen Habermas / Recontextualizarea miturilor modernităţii în transumanism

Capitolul III Către un nou model de etică construit pe baza perspectivelor moderne şi postmoderne: de la imperativul categoric kantian la (bio) etica responsabilităţii / Paradigme ale eticii moderne: etica kantiană şi etica consecinţionistă – utilitarismul / Paradigme etice postmoderne / Bioetica moralităţii comune: principiismul / Etica normativă şi etica deciziei / De la răspundere la (co) responsabilitate / Principiul responsabilităţii faţă de non-prezenţa umană sau prezenţa non-umană

Capitolul IV CONCLUZII ŞI PERSPECTIVE – Transumanism şi postumanism / Condiţia postumană / Către o fenomenologie a digitalizării / Tehnoetici transumaniste: evaluarea etică a tehnologiilor – decizia etică / Transreligiozitatea – reîntoarcerea la sacralitate? Transumanismul ca o nouă formă de umanism

Video-recenzie, Prof. Antonio Sandu

…….

16-22 Martie 2020: Saptamana de Constientizare a Creierului (Brain Awareness Week)

 

……..

Avertisment: Michel Desmurget, doctor in neurostiinte, cercetator (Institutul INSERN, FR)

„Marea perioadă de plasticitate cerebrală tipică fazelor copilăriei și adolescenței nu este veșnică. Odată încheiată, nu mai învie. Ceea ce s-a stricat, se pierde pentru totdeauna”. Argumentul modernității, atât de des folosit, este ridicol, susține cercetătorul francez…

„… școala „digitală”  va aduce averi escrocilor din lumea digitală, dar îi va transforma pe tineri în niște zombi perfecți,  clienți „buni” pentru jocuri video, zahăr, alcool și mâncare nesănătoasă.” 

Michel Desmurget, Fabrica de cretini digitali – prima carte-sinteza a studiilor stiintifice internationale ce vizeza efectele dispozitivelor digitale asupra creierului

…filmele, reclamele și emisiunile produse în Occident sunt folosite nu numai să aducă bani, ci și să ne „educe” în spirit progresist. (Ovidiu Drugă, evz.ro)

…….

27 Iunie: Ziua Internațională a MICROBIOMULUI

……..

Martie: luna dedicată celebrării VIEȚII

Program activități Asociația Studenți pentru Viață:

2 martie, ora 17.00, Training pro-viață „Învață să protejezi viața” susținut de Alexandra Nadane, fost președinte al Asociației Studenți pentru viață. Loc de desfășurare: Casa de Cultură a Studenților (Etajul 1, Calea Plevnei, 61, București).

6 martie, ora 19.00, Atelier de desenat pancarte personalizate pentru Marșul pentru viață și eveniment de socializare pentru tineri. Loc de desfășurare: Casa de Cultură a Studenților (Etajul 1, Calea Plevnei, 61, București).

8 martie, ora 18.00, „Flori pentru mămici” – voluntarii Studenți pentru viață oferă flori femeilor însărcinate care se pregătesc să nască la Maternitatea Filantropia.

„Mamă, îți mulțumesc!” – campanie pe Facebook, prin care utilizatorii sunt invitați să-și afișeze la fotografia de profil o pancartă cu mesajul „Mamă, îți mulțumesc!”. Pancartele cu toți anii se pot descărca on line de la adresa http://www.marsulpentruviata.ro/resurse/pancarte/.

9 martie, „O fotografie pentru o bucurie” – ședință foto gratuită în care un fotograf profesionist va realiza 2-3 fotografii profesionale femeilor însărcinate, mamelor cu copii, părinților cu copii și familiilor care doresc să participe. Evenimentul va avea loc la Centrul de consiliere pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa” (Str. Virgiliu nr. 81, et. 8, ap. 8), iar cei care vor dori pot dona diferite produse pentru mamele și copiii care beneficiază de sprijinul Centrului.

9 martie, ora 18.00, „Spune-mi o poveste” – atelier de lectură susținut de Ioana Revnic la Biserica „Sfinții Chiril și Metodiu” din Agronomie.

În perioada 11-14 martie – mini-concert „Darul Vieții” la un centru pentru copii care va fi anunțat ulterior.

16 martie – orele 09.00-13.00, Crosul pentru viață 2019 – Cros caritabil, care include probă de semimaraton (21 km), Crosul de 10 km, Crosul Familiei de 3 km și Crosul Copiilor pentru copii cu vârste între 3 și 14 ani. Fondurile colectate vor fi folosite pentru sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină ajutate de către Centrul de consiliere „Sfânta Alexandra Împărăteasa”. Loc de desfășurare: Parcul „Alexandru Ioan Cuza”. Coorganizator: Pegas Triatlon Club.

19 martie, ora 18.30, Proiecție de film „Alegerea lui Alison” – filmul redă frământările prin care trece o tânără în criză de sarcină, într-un dialog al conștiinței ei cu Dumnezeu, chiar în sala de așteptare a unei clinici de avorturi, până ce alege să respingă avortul și să nască copilul. Loc de desfășurare: Amfiteatrul I.G. Coman al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”.

În perioada 18-22 martie, „Copiii merg la Parlament”. Mame care au depășit o criză de sarcină își spun mărturia în Parlament în fața unor parlamentari români și sunt felicitate pentru curajul și alegerea făcută.

23 martie ora 11.00, Marșul pentru viață 2019 „Unic din prima secundă”, urmat de concertul „Live for life”. Traseu: Parcul Unirii-Parcul Tineretului.

30 martie, „Drumeții pentru viață” – excursie la Așezământul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din jud. Giurgiu și activități cu copiii de acolo.

31 martie, ora 18.00, „Gala Voluntarilor pentru viață” și premiera unei piese de teatru pro-viață.

…….

11-17 martie 2019: Brain Awareness Week

#BrainWeek, #BrainAwarenessWeek

Totul începe cu… puțină joacă!

Test-fulger: Tu știi ce vârstă are creierul tău? Chiar dacă știi, mai poți verifica o dată 😉

…….

Rezultate concurs sticker 2019:

Stickerul preferat (si votat) de noi

…….

Puteti ajuta copiii sa descopere lucruri uluitoare despre creier. Iata CUM!

Eric H. Chudler, Ph.D., este director executiv al Center for Neurotechnology din cadrul University of Washington. In plus fata de cercetare in domeniul neurostiintelor, prof. Eric Chudler lucreaza cu alti specialisti in neurostiinte si profesori la dezvoltarea de materiale educative pentru copii si adolescenti ( K-12).

…….

Cartea – provocare a anului 2018:

Dr. Sarah McKay, Demystifying The Female Brain: A neuroscientist explores health, hormones and happiness 

Despre autoare:

Este specializată (MSc, PhD) în neuroștiințe la Oxford University, conferențiar la TEDx

Despre carte:

NU este o carte despre diferențele între creierul bărbatului și cel al femeii, și nici o carte care folosește neuroștiințele spre a explica comportamentele specifice genurilor, stereotipuri ca „bătălia sexelor” sau „bărbații sunt de pe Marte – femeile sunt de pe Venus”. Este, în schimb, o carte ce vorbește despre ceea ce se petrece în creierul femeii pe parcursul vieții, specific prin prisma biologiei și, mai ales, a hormonilor.

In Demystifying The Female Brain, Dr. McKay oferă date atent studiate asupra dezvoltării creierului în primii ani de viață, în copilărie și adolescență, pe perioada gravidității, în asociere cu maternitatea, precum și asupra sănătății mentale.

Cartea împletește descoperiri din laboratorul de cercetări, interviuri cu specialiști în neuroștiințe și studii ale unor cercetători din domeniul neuroendocrinologiei, al dezvoltării creierului, al sănătății creierului odată cu înaintarea în vârstă, precum și cu relatări și studii de caz.

Poate fi cumpărată de aici

Dr. Sarah McKay la TEDx Talks (Indulge your neurobiology)

…….

7 octombrie 2018: Referendum pentru reviziurea Constituţiei

DA FIRESCULUI!

DA familiei = bărbat şi femeie + ceea ce prin această COMUNIUNE se poate ÎMPLINI cel mai frumos!

 

……..

6-9 septembrie 2018, SIBIU: Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din ţară şi străinătate

Tema: Unitate. Credinţă. Neam

Din IMNUL evenimentului:

În sângele nostru respiră martirii
Ce viața şi-au dat spunând răului: Nu!
Pe umerii lor s-a scris hora unirii,
Eroi au fost ei, erou poți fi TU!

DETALII Eveniment

……..

12 – 18 martie 2018: Saptamana Creierului (Brain Awareness Week)

……..

Mai – August 2017: Piata Sfatului Brasov – expozitie Natura de langa noi (Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului, Universitatea Transilvania din Brasov – Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere si fotograful Bogdan Ciungara)

Expoziția își propune să atragă atenția asupra importanței conservării faunei și a habitatelor naturale, ca parte a patrimoniului local, prezentând publicului diversitatea speciilor de păsări sălbatice întâlnite la numai 30 km de Brașov, în aria protejată Natura 2000 Dumbrăviţa – Rotbav – Măgura Codlei, dar și în alte părți ale Țării Bârsei. (Camelia Neagoe, muzeograf)

…….

13-19 martie 2017: Saptamana de Constientizare a Creierului

Program Saptamana Constientizarii CREIERULUI

Program Saptamana Constientizarii CREIERULUI

…….

25 martie 2017: Marsul pentru viata

pentru viata_logo

…….

26 ianuarie – 23 februarie 2017: Expozeu iconografic Ioan Avramescu, Lumina feței Domnului  @ Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Foaier 

Ioan Avramescu

Ioan Avramescu pictează cu sufletul unui copil. Precum țăranii (călugării) de-acum două sute, trei sute de ani sau copiii de pretutindeni. Ingenue (naive), primitive, cu un sentiment acut al purității, smereniei și luminii atotcuprinzătoare, icoanele sale zugrăvesc, în multitudinea înfățișărilor, prezența lui Dumnezeu.
Ritmurile diferite, zecile de variante la aceeași temă iconografică, schematismul și forța desenului, contrastele pline de dramatism ale cromaticii sau dimpotrivă rafinamentul, discreția tonurilor delicate, diafane, abia întrezărite, sunt tot atâtea elemente care personalizează estetica artei iconarului Ioan Avramescu.
Urme de artă coptă, romană, bizanț timpuriu, expresionism și elemente de sinteză a artei naive, par a se regăsi aglutinate într-o viziune personală, liberă de constrângerile canoanelor, a cărei constanță este o continuă și vie celebrare a divinității.

Detalii AICI

 

…….

21 decembrie @ 5 – 9 pm, „Primim cu colindul (by creart), Piata Alexandru Lahovari nr.7 – intrare LIBERA 

primim-cu-colindul_creart

Colindatul este unul dintre cele mai vechi obiceiuri românești, care aduce urări și note vesele prin intermediul cântecelor tradiționale, în săptămâna dinaintea Crăciunului. Colindătorii pornesc la drum pentru a anunța Sfânta Sărbătoare, iar în semn de mulțumire pentru veștile și cuvintele armonioase aduse în casele celor colindați, aceștia sunt întâmpinați în popasurile făcute cu dulciuri, fructe sau produse de sezon specific românești. [creart]

*******

17 noiembrie 2016, 17:00, Romexpo, in cadrul Targului de Carte „Gaudeamus” – lansare de… colectie!

colectia-dcdPavilionul Central Romexpo, parter (nivel 0.00), stand 26.
În cadrul evenimentului va avea loc lansarea colecției Noua Spiritualitate coordonată de Dumitru Constantin-Dulcan:


Clubul nemuritorilor. Orizonturi în expansiune” de Mircea Opriță
De la persoană la personalitate” de Sorin Negruți
Nedumeririle bunului-simţ” de Teofil Lung
Tainele luminii. Noi revelaţii din lumea de dincolo” de Dannion Brinkley și Kathryn Brinkley

*******

26-27 noiembrie 2016: Congres International de Psihoterapie Integrativa

Organizatori: Asociatia de Psihoterapie Integrativa Scoala Erskine in colaborare cu Asociatia Internationala de Psihoterapie Integrativa :

CAPCANELE FERICIRII:  VULNERABILITATE SAU AUTENTICITATE?”

INVITAT SPECIAL: dr RICHARD ERSKINE, parintele psihoterapiei integrative

INVITATI EUROPENI: AMAIA MAURITZ ( SPANIA), ELENA GUARELLA ( ITALIA),ISABELLA NUBOLONI ( ITALIA)

 • prelegere de exceptie (Richard Erskine)
 • 6 workshopuri de exceptie*
 • forum clinic

*

Building relationship”- un antidot la rusine”,  trainer Isabella Nuboloni (Italia)

Corpul nu minte. Mastile fericirii si integrarea sinelui” , trainer Elena Guarrella (Italia)

Criza, frica si speranta: trei usi deschise pentru o relatie terapeutica”, trainer Amaia Mauritz (Spania)

Mana care mangaie si mana care raneste- perspectiva relationala si de dezvoltare””, Trainer Richard Erskine (USA)

Metoda psihodramatica pentru o supervizare in grup ”, trainer Elena Guarrella (Italia)

” Prezenta terapeutica si pattern-ul  vulnerabilitatii. Pelerinajul cresterii”, trainer Amaia Mauritz Extabe (Spania)

Detalii si inscriere

……….

Publicitatea – o perspectiva diferita

Apara-te de... tine insuti / insati! De altii, te ajutam noi 8-)

Apara-te de… tine insuti / insati! De altii, te ajutam noi 😎

**********

Curs FOARTE practic: antrenam "detectivi publiciTARI"

Curs FOARTE practic: antrenam „detectivi publiciTARI”

**********

Cum ne influenteaza reclamele:

 • deciziile,
 • optiunile,
 • raportarea la noi insine si la semeni, la principii si valori…

O abordare incitanta, practica, interactiva si… cat se poate de utila in AUTO-APARARE! 😉

Varsta recomandata: 14+

Contact: carmen.iulia@consultant.com

**********

………..

16-22 aprilie 2016: a V-a editie a Caravanei teatrului şi folclorului românesc la românii din Sudul Basarabiei

un-sufletProiect derulat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Granițelor, în parteneriat cu Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia”.

Trupa Teatrului „Bogdan Petriceicu-Hașdeu” din Cahul (Republica Moldova) va susține șase reprezentații cu spectacolul de teatru „Suflet pentru o păpușă”, autor Andrian Graur, scenografia și regia: Anatol Răcilă.

Programul spectacolelor:

 • 16.04, ora 18:00 – Cartal/Orlovka, raionul Reni, Casa de cultură;
 • 17.04, ora 16:00 – Dumitreşti/Dmitrievka, raionul Chilia, sala festivă a şcolii din sat;
 • 18.04, ora 18:00 – Babele/Al.Averescu/Oziornoe, raionul Ismail, Casa de cultură;
 • 19.04, ora 18:00 – Borisăuca/Borisovka, raionul Tatarbunar, Casa de cultură;
 • 20.04, ora 18:00 – Satu Nou/Novosiolovka, raionul Sărata, Casa de cultură;
 • 21.04, ora 18:00 – Erdek-Burnu/Utkonosovka, raionul Ismail, Casa de cultură.

Conform tradiției, caravana din acest an va cuprinde și spectacole de muzică şi dans popular românesc susținute de Ansamblul „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu (Utkonosovka) – raionul Ismail, unicul ansamblu promotor al valorilor autohtone ale culturii tradiţionale româneşti din Basarabia Istorică și care poartă la brâu tricolorul românesc.

………

O cauza ce merita atentie si implicare:

 

Argumente, direct de la cea mai documentata sursa: Jean Kilbourne

……….

21 martie 2016 @ 6 pmCentrul Cultural Reduta Braşov –  Despre Frumuseţe” cu părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oaşa 

Frumuseţea, la fel ca adevărul, iubirea sau bucuria, este o valoare care izvorăşte din interiorul fiinţei umane, însă de multe ori ne este prezentată ca un produs pe care trebuie să-l cumpărăm. De aceea, conceptul de «frumuseţe» s-a distorsionat în mintea şi în sufletul nostru. Am ales să discutăm pe larg această temă deoarece ne dorim ca tinerii să poată avea acces şi la autentica frumuseţe, care este mult mai accesibilă decât modelele cu care suntem bombardaţi zi de zi prin filme sau reclame” (Flavius Sebastian Sava, Asociaţia „Tinerii din ziua de azi”)

……….

14 – 20 martie 2016: „Saptamana Creierului” (Brain Awareness Week)

Organizator: Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei

Tema: TU iti cunosti potentialul?

program-saptamana-creierului


……….

Organizator: Facultatea de Medicina „Carol Davila” Bucuresti

Tema: Neurostiinte vs. Societate

Brain Awareness banner

Program preliminar (Last updated: martie 5, 2016 at 17:28 pm)

Luni 14 martie 2016, 13:00-15:00 – Eveniment Liceul Mihai Viteazu: Neurostiinte si Educatia, Invitat Prof. Leon Zagrean

Marti 15 martie 2016: Ziua SNN – BAW la Biblioteca Consiliului Britanic: Neurostiinte vs. Societate

Miercuri 16 martie 2016, 15:30-17:30 – Eveniment scoala gimnaziala nr. 150 “Sf. Elefterie”: De vorba cu creierul

Joi 17 martie 2016
10:00 – 15:00 Ziua portilor deschise – Laboratorul de Neurostiinte, Disciplina de Fiziologie si Neurostiinte Fundamentale
18:00 – 20:00 Sesiune SNN – SOMS-Neuro: Neurostiinte vs. Societate , Amfiteatrul Fiziologie

Vineri 18 martie 2016, 16:00-20:00 Competitie BAW si Dezbatere publica “Neurostiinte vs. Societate”, Amfiteatrul “George E. Palade”

……….

brain awareness week_2016

 

Saptamana Creierului” (Brain Awareness Week – BAW) este o initiativa globala ce vizeaza constientizarea de catre publicul larg a evolutiei si beneficiilor studiilor creierului.

 • Prima campanie s-a desfasurat in anul 1996, fiind organizata de Dana Alliance for Brain Initiatives.

 • Evenimentul reuneste eforturile unor organizatii partenere din intreaga lume.

 • Saptamana Creierului se deruleaza intr-o saptamana din luna martie, anual.

 • Intre parteneri: universitati, spitale, scoli, asociatii profesionale, ong-uri, alte institutii si categorii de afiliati.

 • Campania consta in activitati inovative si creative pentru educarea publicului si pentru a starni interesul persoanelor de toate varstele in legatura cu creierul si lucrurile uluitoare pe care le dezvaluie cercetarea in domeniu. 

 

……….

Fundatia care sustine acest eveniment de amploare, a fost infiintata in anul 1950 de catre Charles A.Dana.

Licentiat in stiinte juridice al Columbia University si practician ca procuror in cadrul New York District Attorney’s Office, Charles A.Dana trece ulterior in lumea afacerilor – investind in ceea ce urma sa devina Dana Corporation (companie din industria auto) – si doneaza sume importante din veniturile obtinute spitalelor si institutiilor de invatamant.

  ……….

18 martie 2016, 5pm: lansare de carte„Exista un TU”, Victorita Dutu.

Locul: Str.J.L.Calderon 39, sector 2

exista un TU

……….

afisa expo grafica9 decembrie 2015 – 10 ianuarie 2016: expozitie de grafica romaneasca, Sala Caminul Artei (Str. Biserica Enei 16)

Organizator: Filiala de Grafica a Uniunii Artistilor Plastici din Romania

 

Aflata la la V-a editie, expozitia isi croieste un drum din ce in ce mai vizibil.

Artisti, critici, galeristi, iubitori de arta sau student pot descoperi nume, tehnici, tendinte, precum si un topos al intalnirii in aria vizibilului tacut, dar graitor, al graficii.

Spatiul Galeriei CAMINUL ARTEI din Bucuresti expune 150 de lucrari de 87 de artisti din tara si strainatate.

Expozitia este insotita de un catalog color bilingv (roman-englez).

……….

 

Camelia27 noiembrie 2015, 7pm: „Ridica-te, iarta si invinge”, spectacol-eveniment cu recital de poezie si proiectii video – regie si interpretare Camelia Varga, Sala Patria, Brasov

 

Sinopsis: Omul aflat in situatii limita, deznadajduit si umilit, gaseste curajul de a se ridica si de a merge mai departe, iertand, iubind si sperand, chiar si incatusat prin tacere. 

 

In 27 noiembrie 2015, se implinesc 131 de ani de la nasterea Omului si poetului Vasile Voiculescu.

In 27 noiembrie 2015, bate din nou la poarta Cerului o raza…

 

O raza in care se poate regasi fiecare dintre noi:

„Si chiar de-ar fi ca sterpul bulz de tina,
Sa-l paraseasca Ostile Ceresti,
Tu sa ramai! Caci tu esti doar Lumina
Si nu traiesti, decat cand stralucesti!”

 

……….

10 – 14 august 2015, 6pm: 5 seri TVR 2 în lumina Taborului5 seri

TVR 2 vă invită la Muzeul Național al Țăranului Român, la 5 vizionări în care sunt proiectate 6 filme – document, mărturii inestimabile ale unor mari personalități românești, intelectuali creștini. Fiecare documentar va fi urmat de o discuție – dezbatere pe marginea subiectului cu invitați de seamă ai culturii noastre, interesați de acest tip de mesaj spiritual.

Inițiativa TVR 2, realizată în colaborare cu MNȚR, este o manifestare de promovare a valorilor spiritualității românești și universale, mai precis a intelectualilor români creștini care și-au adus o contribuție importantă în dezbaterea de idei contemporane: Dumitru Stăniloae, Nae Ionescu, Constantin Noica, Alexandru Codin Mironescu, Andrei Scrima, Benedict Ghiuș.

Documentarele TVR sunt semnate de Radu Găină, realizator și producător TVR 2, doctor în Cinematografie și Media, membru UCIN și laureat APTR.

Intrare liberă.

PROGRAMUL FILMELOR

Luni, 10 august 

Dumitru Stăniloae, Lumina amintirii din lumina cuvântului
Invitați: prof. univ. dr. Manuela Cernat, pr. prof. Gheorghe Holbea, Mihail Neamu, teolog, Răzvan Bucuroiu, director TVR2

Marți, 11 august 

Nae Ionescu, teologul
Invitați: Sorin Lavric, filozof, Răzvan Codrescu, poet și eseist, Radu Preda, teolog

Miercuri, 12 august 

Constantin Noica și eul creștin
Părintele Benedict

Invitați: Sorin Lavric, filozof, Teodor Baconschi, teolog, părintele Nicolae Bordașiu, fost deținut politic

Joi, 13 august 

Admirabila tăcere – Alexandru Mironescu
Invitați: Marius Vasileanu, prof. istoria religiilor, George Enache, istoric, Cristian Curte, teolog

Vineri, 14 august 

Andrei Scrima în Liban
Invitați: Vlad Alexandrescu, istoric al ideilor, Anca Manolescu, eseist și traducător; Răzvan Bucuroiu, director TVR 2

……….

18 iunie 2015: lansare album „Atat de bine”, Adrian Berinde

atat de bineAl 7-lea album al indragitului artist va fi lansat in Clubul Tribute (Calea Victoriei 118) @ 9 pm.

Concertul este prilejuit si de implinirea a 20 de ani de scena. Multi inainte, domnule Adrian Berinde!

Incantatoare ilustratiile (realizate de autor – care, in afara de muzica, poezie, pictura, a regizat cu succes si piese de teatru), intr-o vreme a fake-urilor si a photoshop-ului.

Albumul „Atat de bine” poate fi achizitionat la concerte si online, pe adresa: atatdebine11@gmail.com

Scos la lumina in luna mai (cea mai frumoasa din an, se spune), lansat in luna cireselor parguite, cu un titlul atat de apetisant si cu o melodie care „m-a topit” de la prima auditie (in plina… iarna = luna decembrie), „Dimineata”, ne pregatim de bucuria de a-l asculta in direct pe Adrian Berinde

Piese:

01 – Nisip de fum // 02 – Am lasat in spate // 03 – Aproape de timp // 04 – Buzunarul cu vremi // 05 – Dimineata // 06 – Mai esti //

07 – Atat de bine // 08 – Celalalt // 09 – Doar altfel // 10 – Dupa tine // 11 – Cerneala ochilor tai.

……….

18 februarie 2015 – Lumea dintr-o perspectiva diferita 

lumini_perspectiva

 

Din februarie: intalniri, discutii, provocari la reflectie pe teme din viata de zi cu zi, in cadru prietenos 🙂

Daca doresti sa participi: carmen.iulia@consultant.com

……….

30 septembrie 2014, ICR, 7pm: „Mostenirea Brancovenilor”

 • „Sacrificiu si modernitate la Constantin Brancoveanu“, prelegere sustinuta de istoricul Adrian Cioroianu
 • recital extraordinar „Voievozii neamului – Ctitori si martiri“ cu actorul Emil Boroghina

„Recitalul Voievozii neamului – Ctitori si martiri incearca sa surprinda, prin intermediul unora dintre cele mai cunoscute creatii poetice romanesti, momente ale atat de zbuciumatei noastre istorii. Sunt aduse in prim-plan figuri de eroi, voievozi sau oameni simpli, care s-au jertfit in numele unor idealuri, pentru apararea pamantului romanesc, pentru independenta si libertate, de la Decebal, Mircea cel Batran sau Vlad Tepes, la cei care au luptat pentru Independenta tarii la 1877, Mihai Eminescu, taranii rasculati la 1907, eroii necunoscuti care au cazut la Marasti si Maraaesti, fauritorii Marii Uniri din 1918, anonimii care au luptat pentru redobandirea Ardealului de Nord in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, cei morti in inchisorile comuniste sau tinerii martiri din Decembrie ’89. Spre toti acestia trebuie sa se indrepte omagiul si intreaga noastra recunostinta, spune initiatorul si protagonistul spectacolului, Emil Boroghina, cel care a realizat si selectia poeziilor.

Accesul publicului este liber.

……….

12 septembrie 2014, MTR: „Brancovencele” (un film de Anca Filoteanu)

BrancovenceleBrancovencele: film documentar, ora: 19.00, Muzeul National al Taranului Roman, Studioul Horia Bernea
Realizator: Anca FILOTEANU

Un film despre teribila tragedie a Brancovenilor, care au trecut de la gloria lumeasca la cinstea altarelor. Despre destinul unui neam de martiri, care a supravietuit prin femei. Mandre si credincioase, la fel de puternice ca si barbatii decapitati, Doamna Marica Brancoveanu si fiicele ei au ctitorit spitale, biserici si manastiri si au dus mai departe numele acestui neam de vita veche romaneasca.

Doi academicieni – Domnii Dan Berindei si Constantin Balaceanu-Stolnici, ambii descendenti din marea Familie a Brancovenilor, ne povestesc despre istoria stramosilor lor.

 

„Lumini in cetate” in Anul Brancoveanu (2014)

Elena Murariu2Muzeul National de Arta al Romaniei

17 mai – 31 august 2014

Brancoveanu@MNAR: Expozitia “Calatori prin manuscris”

Expozitia aduce in prim-plan un liturghier, cu bogata decoratie pictata, despre care se presupune ca a apartinut Voievodului-Martir. Ineditul expozitiei consta in faptul ca poate fi vazuta in fiecare zi o alta fila a manuscrisului, care face parte din Tezaurul cultural national, fiind unul dintre cele mai valoroase pastrate in Romania (poate fi datat, in functie de cele doua modele de filigran ale hartiei intre anii 1693 si 1697).

Alte detalii aici.

 

Elena Murariu3Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”

4 – 26 iulie 2014: Expozitie de pictura si grafica “Margaritare brancovenesti”, Elena Murariu

Peste 30 de lucrari realizate in culori de apa cu accente de aur, pe hartie patinata amintind de vechile manuscrise, dar ramanand ancorate in sensibilitatea artei moderne.

Premiera: 10 lucrari pe lemn sculptat pictat pe ambele fete vor fi dezvaluite publicului intr-o maniera inedita care va accentua mesajul lor artistic.

Mai multe detalii aici

 

 

Academia Romana

26 iunie 2014: Sesiune de comunicari “300 de ani de la moartea lui Constantin Brancoveanu”, organizata de Sectia Stiinte istorice si Arheologice si Sectia Arte, Arhitectura si Audiovizual

Vicepresed.Academiei, Dinu C.Giurescu: “Pe cat incercam noi, cu orele laice si cele bisericesti, pe atat curricula manualelor scolare intoarce spatele Istoriei Romaniei. Am luat de curiozitate un manual de cls.a XII-a sa vad ce afla tinerii absolventi ai liceului nostru despre Brancoveanu. Raspunsul este simplu: nu afla nimic pentru ca Brancoveanu nu exista in acest manual. M-am oprit asupra acestui element pentru ca arata o politica deliberata de a elimina din constiinta elevilor orice este romanesc.”

Acad.Dan Berindei: “Vizionarul, realistul si inteleptul Brancoveanu”

Acad.Razvan Theodorescu: “Un veac valah intre martiri si tradari”

Acad.Marius Porumb: “Arta brancoveneasca in Transilvania”

Prof.univ.Vasile Vasile: “Procesul de romanizare a cantarilor la strana, de la Filothei sin Agai, la Anton Pann”

Mai multe detalii eveniment aici; inregistrare integrala prelegeri aici

 

Biblioteca Academiei

Aprilie 2014: Expozitie dedicata lui Constantin Brancoveanu, organizata de Serviciul Manuscrise in scopul valorificarii patrimoniului cultural-istoric romanesc si reunind documente din colectiile Bibliotecii Academiei Romane (manuscrise de epoca brancoveneasca, sigilii inelare sau timbrate, corespondenta, acte din cancelaria domneasca, carte bisericeasca de epoca cu portretul luminatului domnitor, diplome).

Cu acest prilej a fost lansat albumul de documente istorice “Constantin Brancoveanu – Documente din colectiile Bibliotecii Academiei Romane”, publicat la initiativa bibliotecii si a Mitropoliei Olteniei

Mai multe detalii aici

 

Muzeul National Cotroceni

12 – 17 mai 2014: Atelier international de pictura bisericeasca, masa rotunda “Icoana noua”, expozitie (deschisa pana in 25 mai), organizate in parteneriat cu Libraria Bizantina

Mai multe detalii aici 

 

Muzeul National de Istorie a Romaniei

15 aprilie: Conferinta-eveniment – “Constantin Brancoveanu, protector al culturii si martir al credintei ortodoxe”, organizat in parteneriat cu Unitatea Militara 0530 din cadrul Jandarmeriei Romane

In Epoca Brancoveneasca, cultura capata un avant deosebit, fiind reflectata prin dezvoltarea invataturii, a artelor si prin zidirea unor minunate lacase de cult cum ar fi Manastirea Hurezi (Horezu, Valcea) si Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucuresti – unde a fost inmormantat in taina de sotia sa, Doamna Maria Brancoveanu, iar in prezent se afla racla cu sfintele moaste. In biserici se citeau in limba poporului carti fundamentale de cult, precum „Evanghelia”, “Faptele Apostolilor”, “Cazania”, pe cand “Liturghia”, cu partea melodioasa, se oficia in slavona sau greaca. Astfel, s-a introdus partial limba romana in biserica, spre folosul credinciosilor. Activitatea de traducere si tiparire a cartilor de cult in limba tarii va lua amploare in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, prin mijlocirea si priceperea lui Antim din Iviria (Georgia). Evanghelia bilingva Greco-Romana din 1693, ferecata in aur, a fost tiparita la tipografia domneasca din Bucuresti sub ingrijirea ieromonahului Antim Ivireanul. Exceptionala piesa de patrimoniu poate fi admirata in expozitia permanenta “Tezaur Istoric” a Muzeului National de Istorie a Romaniei.

Mai multe detalii aici

 

Centrul Cultural Palatele Brancovenesti

22 martie 2014: Conferinta Palatele Brancoveanu – Bibescu din Bucuresti

Bazata pe ample cercetari de arhiva, conferinta sustinuta de drd. Oana Marinache a prezentat date si imagini inedite despre palatele din Bucuresti apartinand lui Constantin Brancoveanu si fiilor sai, locuite, reparate si remobilate de printul Gh. D. Bibescu si urmasii sai, disparute, unul prin regularizarea cursului Dambovitei, cel de al doilea la 1911, pentru a face loc unei cladiri a Senatului care nu s-a mai construit. Detalii aici

Manifestari in strainatate

ICR Viena

21 mai 2014: Proiectia filmului documentar Un chip de lumina – Arhimandritul Ioan, staret al Manastirii Hurezi intre anii 1692 si 1726.

Proiectia a avut loc in prezenta doamnei Iuliana Mateescu, scenaristul si regizorul filmului si afost urmata de prelegerea „Manastirea Hurezi: un monument-reper al artei brancovenesti“ sustinuta de Doina Petrescu, arhitect, specialist in restaurarea monumentelor istorice. Documentarul vorbeste despre Arhimandritul Ioan ca despre un om al lui Dumnezeu in toata simplitatea lui venita din adanca smerenie. I-a fost supus, jertfitor Domnului Constantin Brancoveanu „ (…) ca oltean, ca om luminat, ca prieten al celui mai mare dintre ultimii domni de tara“. (Nicolae Iorga).

Manastirea Hurezi are o arhitectura spatiala a carei forma este putin cunoscuta: o cruce pe pamantul Olteniei, ce poarta la extremitati patru schituri care inconjoara biserica centrala Sf. Imparati Constantin si Elena. Manastirea Hurezi urma sa devina un puternic asezamant monahal ce trebuia sa apere ortodoxia si s-o intareasca si un centru de arta si cultura brancoveneasca.

Mai multe detalii aici

 

ICR Londra

8-10 aprilie 2014: Targul International de Carte (London Book Fair)

Pentru a-l comemora pe marele voievod Constantin Brancoveanu, formele si culorile stilului arhitectural, precum si ale iconografiei brancovenesti au alcatuit suportul vizual al standului romanesc, precum si al tipariturilor adiacente.

Mai multe detalii aici

 

[Imagini: Elena Murariu, www.constantinbrancoveanu.ro]

Lasă un răspuns