Mulțumiri

Doamnei profesoare Maria Gabor, coordonatoare a paginilor “Versuri cu miez”, “Pentru MICI… si mari”slefuitoare a continutului legat de spiritualitate, critic atent, cel mai consistent si tonic colaborator.

trandafir

***

Maria Gabor (Crișan), născută in 14 septembrie 1947, la Brașov, a absolvit in 1971 Facultatea de Filologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, secția limba și literatura română – limba italiană.

Scrie versuri in limba română și in limba italiană, traduceri ale poeziilor lui Mihai Eminescu in limba italiană, apărute in revista Columna a Comunității italiene de la Iași. Obține trei ani consecutiv (cate o lună) o bursă de studii la Universitatea per stranieri din Perugia (Italia).

In volum, este autoarea traducerii in italiană a șapte eseuri din pictura lui Donatello, Michelangelo, Raffaelo Sanzio, Grunewald, Tiziano, Veronese, reunite sub denumirea Renașterea de Adriana Botez Crainic, Fundația Brâncușiană, București, 1995.

Câștigă premiul special de poezie Amici stranieri la concursul de poezie „Ugo Fraccacreta” din San Severo (Italia), 1999, cu poezii originale scrise in limba italiană.

Pâîn anul 2008 este redactor pentru pagina de poezie a revistei Porunca iubirii, care apare la Făgăraș, prilej cu care promovează poezia autentic religioasă a unor poeți contemporani, precum Pr. Florin Moldovan din Rodna (Bistrița) și sculptorul-poet Ion C. Duță din Novaci (Gorj), cărora le semnează ulterior prefețele primelor volume de versuri.

Publică poezii in revista Oastea Domnului, de la Simeria (Arad), realizand și prima prefață a unei antologii a marelui poet creștin Traian Dorz, cu prilejul omagierii in 2014, a 100 de ani de la nașterea poetului pătimitor pentru credința ortodoxă.

Semnează articole și poezii in publicația Apostolat în Țara Făgărașului, din orașul Făgăraș.

Volume de versuri publicate:

1. Bisericuţă din scrum, Editura Fundaţia Negru-Vodă, Făgăraş, 1998.

2. Cer nou, editura Paralela 45, Braşov, 2000.

3. Lumini la mormânt, Editura Agaton, Făgăraş, 2004.

4. Cuvioasele animale, Editura Agaton, Făgăraş, 2004.

5. Fereastra Sâmbetei, Editura Agaton, Făgăraş, 2007.

6. Învierea femeii lui LOT, Editura “Cu Drag”, Chişinău, 2014.

Carmen Iulia Orzea

consultant comunicare

Lasă un răspuns