Maria Gabor: Învierea femeii lui LOT

Invierea femeii lui LotScrisoare catre cititor

 

Aduceti-va aminte de femeia lui Lot!” este una dintre atentionarile cele mai puternice rostite de Iisus intr-o predica.  Ce s-a intamplat cu femeia lui Lot stim din Biblie.

Din pricina inmultirii faredelegilor care se suisera pana la Cer, cetatile Sodoma si Gomora, in care nu s-au mai gasit nici macar zece drepti pentru a fi salvate, sunt distruse prin foc. Salvarea familiei lui Lot, nepotul lui Avraam, dar si pedepsirea nevestei acestuia, care, desi a fost luata de mana de catre Ingerii trimisi de Dumnezeu, n-a ascultat sfatul Domnului de a nu se uita inapoi si a fost prefacuta in stalp de sare, sunt faptele reale relatate in Vechiul Testament, (Facerea, 19:1-28).

Evanghelistul Luca, in Noul Testament, reda insesi cuvintele  lui Iisus, care, vorbind multimii despre ziua in care se va arata Fiul Omului, aminteste de pieirea Sodomei.

Ca si in acele vremuri indepartate, oamenii „mancau, beau, cumparau, vindeau, sadeau si zideau”.

„29. Iar in ziua in care a iesit Lot din Sodoma, a plouat din cer foc si pucioasa si i-a nimicit pe toti.

30. La fel va fi in ziua in care se va arata Fiul Omului.

31. In ziua aceea, cel ce va  fi pe acoperisul casei, si lucrurile lui in casa, sa nu se coboare sa le ia; de asemenea, cel ce va fi in tarina sa nu se intoarca inapoi.

32. Aduceti-va aminte de femeia lui Lot.” (cap. 17: 28-32)

 

Femeia lui Lot este mai mult decat un personaj biblic. Soarta ei ramane peste veacuri un exemplu de neascultare, dar si un exemplu  pentru o posibila schimbare a noastra, a tuturor, femei si barbati deopotriva, din ”stalpi de sare”, deveniti prin neasculare si incalcarea poruncilor lui Dumnezeu, in stalpi de lumina.

Daca reflectam mai adanc la mesajul continut in expresia lapidara, lasata noua de Mantuitorul Nostru Iisus Hristos: „Aduceti-va aminte de femeia lui Lot!”(Luca 17, 32), in extenso, poate fi vorba si de aducerea aminte a inmultirii faradelegilor intamplate, care au condus la distrugerea celor doua cetati.

Volumul de poezii intitulat „Invierea femeii lui Lot” este o transpunere lirica a mesajului din Evanghelie, atat de actual  pentru vremurile in care traim.

Volumul are patru parti. Prima parte, intitulata Sa nu intoarceti capul inapoi!, este o ilustrare literara a episodului biblic, trecut in transcendentul revelatiei, prin metafora.

A doua parte, intitulata  Sa ma invii, Maicuta Sfanta!, este un ecou al mesajului Mantuitorului din Evanghlie, trecut in constiinta, ca revelatie interioara a nevoii de cainta personala, pentru  intarirea credintei noastre, a tuturor, in lucrarea de mantuire a lumii, pentru care s-a nascut, a murit si a inviat Mantuitorul Nostru Iisus Hristos.

A treia parte, intitulata Rascruci,sunt rascruci sufletesti  in versuri.

Cu florile de crini din ultima parte aducem o jertfa de pioasa recunostinta amintirii monahiei Zamfira Constantinescu, careia i-am dedicat intreaga carte.

Toate poeziile din volum, de la materia rimelor la spiritul metaforei, isi asuma un mesaj profund existential privind conditia umana, din perspectiva duhovniceasca.

Titlul volumului este inspirat si a fost preluat cu binecuvantare din scrierea cu acelasi titlu „Invierea femeii lui Lot”, din revista Gandirea, serie noua, anul XII, Nr. 1-3/2003, care se regaseste si in volumul de scrieri „Atotprezenta si Parusie”, Varset, 2008, pg. 408-410, autor P.S. Daniil Stoenescu, Episcop-Loctiitor al Daciei Felix.

Cu multumiri,

Autoarea

Tags:

1 Comment

  1. […] diferita asupra propriei conditii. Viziunea “restauratoare” ce transpare din poeziile vol. “Învierea femeii lui LOT”, precum si aceea a “vesniciei (pr)in iubire” – desfasurata in poezia “Nu plange, nu te […]

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: