În ritmul veşniciei

coperta2

Stalpul de sare ”emite”semnale!

Cartea ”Invierea femeii lui Lot” se ofera cititorului ca lectura in dar sau o altfel de lansare. Poti s-o primesti sau poti s-o refuzi. Daca o primesti si ramai la coperta, chiar si numai o parere de atingere este bineprimita. O privesti cu intamplare fata – spate si te pomenesti pe intinderea infinita a marii, unita la orizont cu cerul. Vezi cum undele apei desfasoara o orbita albastra gand dupa gand, o maree de impresii. Gandurile fac Poarta la malul marii, caci rasfrangerea luminii Soarelui auriu in undele lucitoare deschide o carare aprinsa pe ape pana la stalpul de sare inalt, care primeste si reflecta lumina. Prezenta lui verticala materializeaza vizual semnul mirarii, al exclamarii sau al atentionarii din lapidarul indemnAduceti-va aminte de femeia lui Lot”, consemnat de Evanghelia lui Luca din Noul Testament (Luca 17,32).

Priviti tablita cu titlul sprijinita de stalp ca un catarg si descifrati insemnele lui.Literele numelui luiLOT, gravat in simboluri, trimit sugestiv la mesaj. Litera L aminteste de forma bisericilor primare, iar crucea literei T incadreaza rotundul unui OCHI, vederea alegerii.

Tot mai multa lume merge la Locurile Sfinte si alearga de Pasti spre Ierusalim, ca sa vada faptic Lumina Divina, care se mai arata inca, dar ceea ce ne trebuie este sufletul-biserica, descoperirea Ierusalimului interior.

Ati fost la Ierusalim?

Daca da, stiti ca drumul nu prevede niciun popas anume pe la stalpul de sare, deci va mai aduceti aminte ca pelerinii care strabat desertul de la Marea Moarta spre locurile sfinte sunt instiintati vag, din autocar, de povestea stalpului de sare. De cele mai multe ori istorisirea despre pedepsirea femeii lui Lot, abia amintita, trece fara ecou direct in legenda, chiar daca stau  marturie cartea sfanta a Bibliei si stalpul de sare care mai dainuie in picioare, real.

Acolo, la Marea Moarta, insa, vibratia nevazută a rostirii indemnului lui Iisus Hristos din Evanghelie Aduceti-va aminte de femeia lui Lot”, inmulteste nevazut ecoul acestor cuvinte, reluate cu fiecare generatie noua de oameni. Asa se intampla ca, si daca n-ai fost niciodata la Locurile Sfinte, nu se poate sa nu fi auzit macar si in treacat de femeia lui Lot.

In zilele mai apropiate de noi, aceia care au adunat despre femeia lui Lot o cunoastere cercetatoare din Biblie si din alte lecturi, predici sau cuvantari sunt intrigati sau fascinati de subiect in comentarii aprinse pe internet. Pareri denigratoare, moralizatoare, pilduitoare cu referire la femeia lui Lot aduc intr-o tot mai evidenta actualitate iminenta pedepsirii de catre Dumnezeu a lumii, sfarsitul ei, din cauza inmultirii faradelegilor, precum s-a intamplat altadata cu Sodoma si Gomora. Umanitatea, desi este salvata prin jertfa lui Iisus de pe Cruce si Invierea Lui, incalca astazi la fel si de bunavoie poruncile lui Dumnezeu, ba chiar isi indreptateste neascultarea.

Cartea ”Invierea femeii lui Lot” nu o absolva de vina si nu o invie pe femeia lui Lot, ci, aratand inspre noi, ”stalpii de sare” in viata, ne propune cu mijloacele artei un ”personaj” biblic  mereu actual.

Evocatoare  sunt cuvintele-ghid de pe manseta copertei din fata, o sinteza metaforica, un motto absolut:  << Gandul – ”stalp de sare” strajuieste intru impietrire Marea Moarta a pacatului, a necredintei, a ignorantei, a lumii si a desertaciunii, pe cand gandul –”stalp de foc”, mijlocitor intre rugul aprins din Sinai si carul de foc de dincolo de Iordan, cade cu fata la pamant pe Tabor, se cuminica la Cina cea de Taina si isi odihneste de-a pururi capul pe pieptul Mantuitorului, primind si auzind in tacere negraitele soapte ale Duhului Sfant.>> († DANIIL STOENESCU, Episcop-loctiitor al Daciei Felix, EPICLEZE, Varset, 2012, p.227)

Stalpul de sare ”emite” semnale. Este urgent sa alegem intre a fi cu Dumnezeu sau a fi cu pacatul, a deveni din ”stalpi de sare”  ”stalpi de lumina”. Sub calauzirea Maicii Domnului si pavaza sfantului Parinte Arsenie Boca, oare vom reusi ca in ultima clipa sa facem alegerea cea de trebuinta?

Maria Gabor, Chisinau, iunie 2014

Tags:

6 Comments

  1. […] universului conlucreaza la implinire. Doamne da sa intelegem la timp! [Maria Gabor, autor "Invierea femeii lui LOT"] Ţi-a plăcut acest articol? Abonează-te prin […]

  2. […] Maria Gabor, vol.poezii Invierea femeii lui Lot, Ed. “Cu drag”, Chisinau, […]

  3. Dr.conf.univ. Ana Sofroni, „Îndemn la ascultare”:
    http://poruncaiubirii.agaton.ro/articol/745/%C3%8Envierea-femeii-lui-lot-maria-gabor-carte

  4. […] volum de poezii aici var btn_style = '80×18'; var article_id = '1128'; var mc_url = […]

  5. […] inspiratia poeziei „In taina”, Nichifor Crainic] Poeta Maria Gabor, a dedicat volumul „Invierea femeii lui Lot” – publicat de Editura „Cu drag”, Chisinau, in anul 2014, Monahiei Zamfira, omul […]

  6. […] [Maria Gabor, vol. „Invierea femeii lui Lot”] […]

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: