Despre suferinta

 

suferinta

„Daca tot trebuie sa suferim, macar sa nu suferim zadarnic.” [Parintele Arsenie Boca]

„Suferinta este o realitate, este o problema si este o taina.”

„Cand eram eu student la Teologie, de pilda, am constatat ca studentii care au fost detinuti politici erau mai buni decat studentii care n-au trecut printr-o astfel de experienta.”

[Parintele Teofil Paraian]

Trebuie sa intelegi ca e ca un joc intre tine si Dumnezeu. In suferinta se ascunde, de fapt, dragostea lui Dumnezeu fata de tine. Si atunci incepi sa gasesti un rost fiecarei suferinte. Fara Dumnezeu, totul sfarseste intr-un mare absurd. Si cea mai mica suferinta te doboara. Nu mai intelegi nimic si ajungi sa-ti pui capat zilelor. Cu Dumnezeu, cea mai mare suferinta e umpluta de sens si e mereu urmata de bucurie. Trebuie sa nu uiti niciodata ca Dumnezeu te iubeste si te pune la incercare. Te incearca, pentru ca vrea sa-ti dea ceva. Dar cu un pret! Trebuie sa meriti darul, sa te ridici spiritual la nivelul la care il poti primi. Nivelul urmator al jocului. Oricum, darul e intotdeauna cu mult mai mare decat suferinta pe care o treci ca sa ajungi la el. Dumnezeu nu ne poate darui liber, ca atunci ne-ar asfixia cu iubirea lui, ne-ar distruge fiinta, nu ne-ar mai lasa sa inflorim liber. Dumnezeu, cand ne iubeste, ne pune la incercare, ca pe argint in topitoare. Pentru ca vrea sa scoata din noi esenta cea mai pura.

[Parintele Pantelimon, Manastirea Oasa]

1 Comment

  1. […] si in sens figurat “temnita”, zbuciumul interior care pe toti “ne scutura”, pentru ca de suferinta nimeni nu este scutit in viata aceasta. Fie ea de un fel, de altul sau de mai multe feluri in cazul […]

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: