Taina cununiei: „nunta în cer”

Unul dintre cele mai frumoase momente ale vietii – ale vietii majoritatii, cununia religioasa, este cam ignorat(a) intre preocuparile pentru tinute si meniuri, pentru poze si local, pentru tort sau asezarea invitatilor, pentru… aproape orice altceva.

Se gaseste timp pentru toate, vorba scriitorului ardelean Octavian Paler, “nu e timp doar pentru putina… tandrete”. Pentru ca despre aceasta este vorba in cadrul cununiei. Despre tandrete, sensibilitate, despre ridicarea unui ritual in “taina”, cea mai frumoasa taina dintre barbat si femeie.

Trebuie ca este “nunta in cer”.

Dupa cadere si dezbinarea dintre cei 2, meniti unul altuia: Iar coasta luata din Adam a facut-o Domnul Dumnezeu femeie si a adus-o la Adam” [Facerea 2, 22], dupa sentintele divine – pe care, oricat le-am contesta, contestand insasi divinitatea, le “executam”, atat la masculin: In sudoarea fetei tale iti vei manca painea ta, pana te vei intoarce in pamantul din care esti luat.” [Facerea 3, 19], cat si la feminin: Voi inmulti mereu necazurile tale, mai ales in vremea sarcinii tale; in dureri vei naste copii; atrasa vei fi catre barbatul tau si el te va stapani.” [Facerea 3, 16], iata ca, printr-o alta taina, cea mai MARE si MINUNATA dintre toate, Iubirea, barbatul si femeia ajung in fata altarului, cu dorinta si promisiunea uniriicooperariicon-lucrarii intr-un singur destin, pe o singura cale. Binecuvantata.

cununia religiaosa

Cu fiecare noua pereche, trebuie ca si ingerii se bucura, iar sfintii – o parte dintre ei insisi si ele insele soti, respectiv sotii candva, mijlocesc prin rugaciune spre buna intelegere si fericirea celor doi.

Trebuie ca Dumnezeu Insusi se bucura, zambeste, sfinteste si binecuvanteaza.

Chiar daca nu au avut cel mai lin parcurs pana la „marea intalnire”, fiecare din cei 2 este adus spre taina cununiei innoit, ca pentru un inceput adevarat. Pentru aceasta, este necesara o pregatire. (Nimic iesit din comun, pentru ca nunta per ansamblu o acceptam ca pe o pregatire. Uneori dureaza si 1 an de zile.) Savarsirea tainei cununiei presupune macar 3 zile de post, spovedania si impartasirea, prin care viitorii miri dobandesc “neprihanirea crinilor” – o alta taina minunata.

Apoi, in atmosfera de sarbatoare, barbatul este incununat Rege, iar femeia: Regina. Li se daruieste “spre stapanire” o cetate, ce trebuie consolidata si aparata atat de atacurile din afara, cat si de vulnerabilitatile dinautru, omenestile slabiciuni. Si in care sa fie binecuvantata viata, atat prin mierea, cat si prin vinul ei.

Taina cununiei propune celor chemati la si uniti prin ea cea mai frumoasa poveste. Povestea vietii cu sens si rod. Pierzand legatura cu divinul, cu sensul, cu rodul si Povestea, nu poti decat “sa cazi” in cele lumesti. Prea lumesti. Si previzibile.

Sau sa fii in Dorul celuilalt; al cautarii; al asteptarii; al intalnirii in povestea nemuritoare.

Al „marii intalniri” 🙂 🙂

Brosura: „Taina Sfintei Cununii, randuiala si semnificatii”

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: