„Marşul pentru Viaţă”: o delicată perspectivă feminină

Este interesant ca ne mobilizam cu usurinta pentru a ne impotrivi la ceva, prin comparatie cu a sustine o cauza. Sloganurilecontra-” si anti-” sunt covarsitoare raportate la cele “pro+”. S-ar parea ca trebuie sa ne deranjeze ceva rau de tot pentru a lua atitudine. Binele pare ca ar trebui sa biruiasca de la sine; ca nu ar avea nevoie de noi, de sustinere.

O initiativa care mi-a atras atentia este Marsul PENTRU Viata*.

Editia de anul acesta are ca tema: Sustine mama si copilul! Ei depind de tine.”

E GRATIS sa ajuti!

Donatie pentru... Viata :)

Donatie pentru… Viata 🙂

Viata – o perspectiva diferita

Ce am remarcat in mod deosebit, este abordarea, perspectiva diferita.

Din motive mai mult sau mai putin evidente, actori ai vietii publice se pronunta apasat fie pro, fie contra avortului. Fiecare cu argumente in care e posibil sa creada in mod autentic. Ceea ce lipseste aproape cu desavarsire, sunt CAUZELE si SOLUTIILE REALE ale problemei propriu-zise.

Cei care doresc reincriminarea avortului, insista asupra asocierii faptei cu CRIMA (o realitate!) si numara jertfele umane nevinovate pe care populatia Romaniei le-a dat in anii de dupa ’89.

Cei care aproba avortul, se sprijina pe argumentul dreptului femeii de a decide asupra propriului corp, in conditiile in care, sustin (absurd!), nu se poate vorbi despre fiinta umana decat dupa un interval [de timp] de la conceptie. Sau chiar dincolo de orice…

Prin tot ceea ce o defineste, femeia este VIATA, iar in anumite etape – insasi “purtatoarea vietii”; ce o determina sa ia sau sa accepte o decizie cumplita, este evitat cu multa grija. Iata ca aceasta actiune pune degetul pe rana, indicand ca in aproape 80% din situatii insusi barbatul care participa la actul conceptiei alege sau forteaza CRIMA.

pentru viata_3

Probleme

N-am auzit de barbati prea deranjati de o atare ipostaza. De femei care au murit, au ramas mutilate sau traumatizate pe viata in anii in care avortul era interzis, insa, DA! De copii mutilati fizic sau abandonati, traind ne-vieti, in aceiasi ani, de asemenea.

Daca acceptam ipoteza ca suntem doar trupuri, materie, atunci CRIMA are legatura doar cu contextul conceptiei. Din prima clipa.

Daca acceptam adevarul ca suntem si fiinte spirituale, ca avem un suflet, atunci CRIMA CU PREMEDITARE se savarseste din clipa in care alegem actul fizic si NE IMPOTRIVIM sau chiar UCIDEM intentia Providentei [prin contraceptie; orice forma ar lua]. Iar in aceste imprejurari, suntem intr-un act ce se situeaza IN AFARA IUBIRII.

Am asistat la scene in care femeia era mustrata necrutator pentru a fi renuntat la o sarcina. Da, in si din corpul ei este ucisa si smulsa afara viata, dar la vulnerabilitatea, la sensibilitatea ei in raport cu barbatul [mai putin vulnerabil sau sensibil] caruia i-a cedat sau caruia i se daruieste TOTAL ca iubita sau sotie (in varianta optima) nu se prea gandeste nimeni. Ma intreb daca exista vreo femeie care inconjurata de dragoste, avand alaturi barbatul-pereche-in-generarea-vietii sau macar familia, fie si cu gandul ar gandi altceva decat VIATA.

Un parinte pamantesc pentru Copilul-Ceresc 

M-am intrebat, adeseori, de ce Sf.Iosif, ocrotitorul Maicii Domnului si al Pruncului Iisus, pare doar o “umbra” in discursul preotesc. De n-ar fi reprezentarile picturale, iconografice si scenele de Craciun care reconstituie Sfanta Nastere, probabil ca ar fi fost deja uitat.

Nu cred sa existe barbat in situatie mai delicata decat Sf.Iosif.

E evident ca insasi Fecioara Maria (in cea mai delicata ipostaza a vreunei femei din toata istoria femininului si, de altfel, toata viata ei), Femeia prin excelenta, asadar, dupa cum si Dumnezeu-Omul au avut nevoie de ocrotirea unui barbat.

Parinti sufletesti pentru copile pamantesti?

Sub presiunea vremurilor actuale, multe tinere nici nu realizeaza ceea ce se petrece cu ele. Intr-o societate care vorbeste foarte mult despre sex si contraceptie, destul de mult despre pacatul uciderii de prunci nenascuti, in care femeia este INCA privita tocmai de la “tribune” ce propovaduiesc mesajul Evangheliei drept “raul prin excelenta”, mesajul despre dragoste, despre iertare, despre IUBIRE pare precum… aburul.

Realitatea vremurilor actuale este ca destule fete si femei sunt respinse de barbatul impreuna cu care au cazut, sunt apostrofate sau chiar stigmatizate de familie, osandite de preoti, aratate cu degetul de aproapele-neaproape… 

Solutii

Exista si solutii ale vremurilor actuale: centre de consiliere si MAI ALES de sprijin efectiv al persoanelor aflate in astfel de situatii.

Sunt greu de schimbat mentalitatea, atitudinea si comportamentul oamenilor vremurilor actuale in legatura cu VIATA, RELATIONAREA (aproape indiferent de natura ei) sau DRAGOSTEA prin raportarea la FIRESC. Am devenit cam nefiresti in insasi esenta noastra, care – ma incapatanez sa cred -, ar fi: binele, curatia, frumosul, Viata, Iubirea.

Intre legi mai mult sau mai putin firesti, mentalitati, atitudini, comportamente, alegeri dupa propriul chip, o asociatie aduce in atentie probleme CONCRETE si propune SOLUTII realiste.

Propunere subiectiva

In loc de referendumuri propuse parca “spre a ne afla in treaba”, imi permit si eu o propunere: haideti sa alocam banii necesari unor asemenea initiative spre solutii concrete la probleme reale; unor centre pentru consilierea si protejarea categoriilor atat de sensibile: femei si copii in dificultate. Altfel, vorbele placute la auz, aplauzele sau aparitiile publice, fara a si ACTIONA, i-ar condamna – in vremuri ATAT de… moderne, civilizate -, la intuneric.

Viata inseamna bucurie. Greseala, caderea („pacatul”, in limbaj religios) – aproape inevitabile fiintei umane imperfecte, sunt iertate. Sa raspundem vietii cu Iubire. Nu am nicio indoiala ca ne va inmulti inzecit BUCURIA. A sustine viata pana la aparitia ei, iar apoi a ne fi indiferent cum se desfasoara, daca evolueaza sau e, dimpotriva, impovaratoare, ar insemna ca am salvat un copil doar pentru a-l arunca in intuneric. Lumina [ne] vine de Sus. Uneori (a)prinde viata. Sunt acele putine momente de gratie si binecuvantare totala a masculinului si femininului IMPREUNA. Sa le invocam, sa le pretuim, sa le protejam, cu tot cu darurile pe care le aduc. Sunt daruri… pe(ntru) viata!

"Evident, PENTRU!" - ar fi minunat sa fie si raspunsul barbatului

„Evident, PENTRU!” – ar fi minunat sa fie si raspunsul barbatului

* Initiatorii au fost asociatiile Pro Vita din tara, “pulsul” evenimentului fiind apoi “amplificat” de Asociatia “Studenti pentru Viata”.

Ideea si istoricul in sine sunt indelungate. In Statele Unite, anul acesta a avut loc a 44-a editie a March for Life, iar intre participanti s-au aflat personalitati din viata publica/politica la nivel inalt. [Primul mars a fost determinat de decizia Curtii Supreme a SUA prin care era liberalizat avortul (in toate statele si in orice luna de sarcina)]. Foarte activi in prezente publice la diverse actiuni, este interesant de vazut daca oamenii din primele randuri ale vietii publice/politice de la noi se vor alatura acestui demers PRO. Pro Viata!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: