Între seducţia ideii şi satisfacţia împlinitoare de “a face”

Potrivit studiilor psihologice, anticiparea unui eveniment are aproape intotdeauna un impact emotional MAI PUTERNIC decat evenimentul propriu-zis.

Teama de a intreba ceva ce-ti creeaza disconfort (ex: marire salariala), te poate “paraliza” luni in sir, dar dupa ce te incumeti sa o faci trece de parca nici nu a fost. Entuziasmul de a obtine ceva sau de a-ti atinge un obiectiv, poate deveni obsedant, dar odata ce “ti-ai implinit visul”, incepi sa te plictisesti si cauti ALTCEVA.

Cumparam lucruri, pentru a fi multumiti. Reusim sa fim DOAR PENTRU UN TIMP SCURT. Noutatile ne intereseaza pana cand ne obisnuim cu ele.”( dr.Thomas Gilovich, psiholog)

 

Ideea de succes ca obstacol in calea succesului propriu-zis

Intr-un mod interesant, mintea te poate seduce intr-atat cu o idee, incat sa fie mai satisfacatoare decat actiunea propriu-zisa; astfel, te poti “bloca” in acest pas. In cartea “Ego is the Enemy”, Ryan Holiday explica faptul ca un prim obstacol in calea succesului este insasi ideea de succes.

Cand incerci efectiv sa faci ceva, te vei lovi de un zid de rezistenta (sa visezi, sa-ti expui planurile, sa descrii obiective sau sa tii discursuri in oglina, e USOR). Aproape intotdeauna vei cauta ceva care sa te distraga de la disconfort, o placere momentana. In cartea Mastery”, Robert Greene afirma ca poti invata sa iubesti aceasta rezistenta interna poti gasi un fel de placere perversa in a depasi efortul pe care obstacolul aparut il presupune”.

O tehnica eficienta este iesirea din rutina. Se pare ca ne simtim (si ne declaram) obositi fizic si mental, cand am intrebuintat doar 40% din capacitatea pe care o avem. Este momentul cand simtim disconfortul si vrem sa abandonam.

Efortul este un fel de provocare pe care mintea o genereaza pentru a te concentra si a depasi rutina sau, precum un copil, vei ceda nevoii de placere imediata, de distragere/confort?”, Robert Greene.

 

Tehnica: nu te opri din ceea ce ti-ai propus sa faci ORICAT ti-ar lua. Scopul este sa inveti cum sa atingi un obiectiv dificil fara a te tot eschiva.

O oportunitate ratata?

In cartea Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World”, Cal Newport afirma: “abilitataea de a munci sustinut este tot mai rara, or valoarea ei este in crestere. Cei care isi cultiva aceasta calitate, vor prospera.”

Este evident ca parcurgem cea mai solicitanta etapa din istoria omenirii. Este aproape imposibil sa te concentrezi sa faci ceva anume mai mult de cateva minute.

Cand ceva te solicita, renunti sau te mobilizezi sa depasesti acel (im)pas si sa obtii satisfactia de a creste si a reusi. Tot ce merita realizat / facut cere efort si sacrificiu. Iar asta vine in contradictie cu spiritul timpului, cu mentalitatea live for the moment”.

Ceea ce complica si mai mult lucrurile este mentalitatea-pereche „love yourself for who you are” (iubeste-te asa cum esti). Miscarea privind stima de sine (the self-esteem movement), manifestata si intensificata la sf.sec.20 a adus un mare deserviciu evolutiei, pentru ca incurajaza mediocritatea.

Increderea in sine se castiga. Si se castiga reusind, nu doar dorindu-ti sa reusesti.

Cu cat controlezi plictiseala, durerea, disconfortul si gasesti solutii, implicit faci ceva in acest sens, cu atat vei fi mai increzator si vei reusi.

  • Sa-ti cresti si sa-ti exersezi forta fizica necesita efort.

  • Sa dezvolti relatii profunde, de durata, pare aproape imposibil.

Ryan Holiday afirma intr-un interviu ca satisfactia o obtii din implicarea si eforturile pe care le faci, nu din promisiuni sau ideea de reusita. Poti invata sa depasesti disconfortul pentru a realiza ceva ce MERITA cu adevarat.

Placere vs. fericire

Adevarata fericire – bucuria (de)plina -, este complet diferita de placerea/satisfactia de moment. Asta ca sa nu mai spun ca satisfactia de moment este intrinsec rea, pentru ca blocheaza de multe ori accesul spre ceva AUTENTIC si DE DURATA.

O viata care nu include realizari greu dobandite si depasirea unor obstacole (aparent insurmontabile) nu poate fi una implinita. Exista ceva profund satisfacator/implinitor – chiar incitant -, in a face ceva dificil. […] O viata dedicata doar prezentului – a te simti bine pe moment/acum -, nu poate aduce satisfactie autentica, implinire.” (The Triple Package: How Three Unlikely Traits Explain the Rise and Fall of Cultural Groups in AmericaAmy Chua si Jed Rubenfeld)

Momentul prezent este prea mic si prea sec pentru cata bucurie suntem capabili sa resimtim si putem TRAI ?

Dupa articolul If it doesn’t suck, it’s not worth doing, Benjamin P.Hardy

Sursa imagine: blueblots.com

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: