7 principii despre neuroștiințe, bine de știut de FIECARE dintre noi

Bazate pe studiile castigatorului Premiului Nobel in Medicina (Fiziologie) in anul 2000, Eric Kandel si o cercetare tematica desfasurata la Yale School of Medicine.

Adaptare dupa un material al Dr.Sarah McKay, specialista in neurostiinte, absolventa a Oxford University, directoare a Neuroscience Academy.

 

  1. Atat atributele innascute cat si cele dobandite sunt importante

Atat datele genetice, cat si mediul interactioneaza cu creierul, modelandu-l si influentandu-ne comportamentul.

 

  1. Experientele transforma creierul

Zonele creierului asociate emotiilor si amintirilor, cum sunt cortexul pre-frontal, amigdala, hippocampus-ul sunt flexibile (nu sunt programate, innascute). Circuitele creierului se schimba in urma experientelor pe care le avem, nu doar in timpul cresterii, ca urmare a unor posibile (si, desigur, nedorite) traumatisme sau in timpul invatarii si al formarii memoriei.

 

  1. Amintirile sunt imperfecte

Amintirile noastre NU redau exact ceea ce s-a petrecut intr-un anume moment. Pot fi schimbate cand le aducem in actualitate, in functie de cum le rememoram. De exemplu, o anumita intrebare, un parfum sau o imagine pot interactiona cu amintirea respectiva, modificand-o. Odata cu experienta de viata, adaugam amintirilor diverse nuante, in mod constient sau nu.

 

  1. Emotia/ile sta/u la baza formarii unei amintiri

Amintirile, emotiile si sentimentele sunt procese neuronale interconectate. Amigdala, care are rol in starnirea emotiilor, mediaza neurotransmitatori ce contribuie la fixarea amintirii respective. Emotia poate activa amigdala, care moduleaza procesul de memorare.

 

  1. Relationarea sta la baza schimbarii

Relationarea la varsta adulta contribuie la schimbare. In bine sau in rau, in functie de profilul subiectilor relationarii.

 

  1. Pentru creier, a-ti imagina ceva = a face

Imaginarea sau vizualizarea mentala, nu doar ca activeaza aceleasi zone neuronale ca si comportamentul propriu-zis, ci si accelereaza procesul de invatare a unei noi abilitati.

 

  1. Nu stim intotdeauna ce „gandeste” creierul

Procesele la nivelul subconstientului exercita influenta considerabila asupra gandurilor, sentimentelor sau a comportamentelor noastre.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: