Surprizele specialistei în comunicare a lui Michelle Obama

Și a lui Barack Obama.

Și a lui Hillary Clinton.

 

Experiențele profesionale (și umane) parcurse de absolventa de Drept (Harvard University), Sarah Hurwitz – care îi includ și pe fostul VP Al Gore, pe senatorul John Kerry sau generalul Wesley Clark -, ne-ar determina să credem că, odată cu retragerea din funcțiile deținute, va ațâța spiritele însetate de dezvăluiri din culise cu vreo carte dedicată. Este, până la urmă, un reflex alimentat de nenumăratele exemple din lumea largă, dar și de la noi. Cu atât mai mult din partea unui om de comunicare, agil și versat în a crea și întreține interesul în jurul unui subiect… „Privitul pe gaura cheii” este una din plăcerile vinovate pe care publicul larg o dovedește cam cu fiecare ocazie ce i se oferă. Și, până la urmă, dacă altcineva „lărgește punctul de observație”, parcă nici nu mai e așa „vinovată”.

 

Dar, după peste 10 ani petrecuți printre unii din cei mai vizibili și importanți oameni ai lumii, Sarah Hurwitz surprinde cu o carte și un subiect neașteptate: Here All Along: Finding Meaning, a Spirituality, and a Deeper Connection to Life–in Judaism (After Finally Choosing to Look There) – trad. personală: Aici, dintotdeauna: Descoperind sensul, calea spirituală și o relaționare mai profundă cu viața — în iudaism (Când, în sfârșit, am ales să caut acolo).

Imagine: Chuck Kennedy / White House

Imagine: Sarah Hurwitz și Michelle Obama. Chuck Kennedy / White House

Să nu omitem detaliul că este un profesionist ce a slujit reprezentanții Partidului Democrat, ocupându-se direct de redactarea discursurilor. (În comunicare, se spune, nu poți face performanță dacă nu împărtășești, dacă nu ai integrat ideile pe care le susții…)

 

Sarah Hurwitz s-a înscris din joaca cumva, ca să-și ocupe timpul, la un curs de introducere în iudasim, după ce legătura sa cu religia s-a estompat tot mai mult din adolescență, până a devenit… simbolică. Ca orice persoană de naționalitate evreiască, s-a simțit (și declarat) tot timpul mândră de apartenența sa; dar își trăia latura spirituală detașat, formal.

 

Întâmplător m-am întâlnit și eu cu ea, mutând tv pe CNN. Ceva din vocea ei, din energia ei, m-a captivat. Caldă, pasionată, simplă, senină, Sarah povestea despre fascinanta întâlnire cu iudaismul… după ani și ani.

N-are cum să nu te incite ideea că femeia care a avut un parcurs la care mulți visează intens, găsește sensul, bucuria, dincolo de el. „De ce” și „cum” rămâne să aflăm din carte.

 

Daca ar fi să-i găsesc o prezentare în cuvinte puține, aș alege unul din răspunsurile autoarei: poți fi un om bun și fără a fi religios, dar iudasimul te poate face și mai bun.

De la „mai bun” la „desăvârșit”

Iudaismul este religia din care provine creștinismul – religia care oferă cea mai înaltă perspectivă asupra creației supreme, omul, dincolo de Revelație, prin Întruparea lui Dumnezeu. Religiile și diversele confesiuni au particularitățile lor; mă raportez la credința ortodoxă în care mă regăsesc. Alături de Întrupare, cred în Înviere, Înălțare, în Pogorârea Duhului Sfânt și a Doua Venire a Mântuitorului Iisus Hristos, după cum în toate celelalte postulate ale religiei mele. Iar în minte îmi stăruiește o întrebare: descoperindu-L pe Iisus, oare n-ar simți și Sarah că ortodoxia te poate duce la desăvârșire?! 

 

Atât cât am ajuns să o cunosc, Calea nu este deloc ușoară, dar propune un urcuș incitant ce nu lasă nerăsplatit nici cel mai mic efort. „Miza”, ținta, motivația sau cum vreți să îi spuneți: îndumnezeirea omului, creația supremă. Nu întâmplător un înalt trăitor al Religiei Iubirii – în viitorul apropiat și sfânt potrivit canoanelor -, Părintele ARSENIE Boca, numea Calea: Cărarea Împărăției. Găsiți ceva mai înălțător, mai motivant pentru ființa umană în neostenita căutare a împlinirii adevărate?!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: