De ce faci alegeri greșite în viață (IV). Veriga slabă = motivația extrinsecă

Oricine se confrunta cu un nivel de motivatie scazut sau gresit directionat cateodata. Invatarea diferentei intre cele doua tipuri de motivatie, extrinseca si intrinseca, face diferenta.

Ce este motivatia extrinseca?

Motivatia extrinseca se bazeaza pe factori din afara noastra, cum este aprobarea altora, ca impuls spre actiune.

Exemple de motivatie extrinseca?

Exemplele includ alergarea dupa bani, statut social, laude, mancare, bunastare sau faima. Alte exemple se refera la evitarea a ceva neplacut, cum ar fi durerea fizica sau rusinea.

Cand eram mic, oricand veneam acasa cu o medalie, funda sau cu vreun premiu, mama avea intotdeauna aceeasi reactie fada. Intreba, „Te-ai distrat?” Apoi, punea premiul sau alte „briz-briz-uri” intr-o cutie unde nu le vedea nimeni vreodata. 

Pe cand eram copil reactia ei mi se parea rece. De ce nu le afisa intr-un loc unde puteau fi admirate de oricine, asa cum procedau parintii prietenilor mei? Nu voia sa se laude si ea ca fiul ei avea acum centura galbena la Tae Kwon Do?

Cand am absolvit liceul, am inramat diploma si am trimis-o parintilor. Ma asteptam sa o vad expusa cu mandrie in casa, dar n-a fost (asa). Era pe un raft alaturi de cutia cu insemne ale celorlalte reusite ale mele. Am intrebat-o pe mama de ce nu le-a asezat la vedere si mi-a raspuns ceva ce voi tine minte toata viata: „Pentru ca nu de asta te iubesc.” (Nir Eyal)

 

Mama stia ceva despre motivatie ce eu nu stiam. Distinctiile, cum sunt: trofeele, diplomele, premiile, ne pot conferi un sentiment placut de superioritate pentru o vreme, dar acel sentiment se estompeaza repede. Placerea de a face ceva de dragul a ce faci este o sursa mult mai persistenta de motivatie.

A te baza pe motivatia extrinseca nu e ceva rau in sine, dar este un destul de izbitor quid pro quo. De fapt, multe din lucrurile pe care le facem in viata, le facem pentru ca vrem sa primim ceva in schimb pentru eforturile noastre.

Suntem platiti pentru activitatile pe care le desfasuram si putem ajunge sa facem lucruri pe care in mod normal nu le-am face fara o compensatie. A munci spre a-ti castiga existenta inseamna, in general, ca faci ceva ce nu iti produce neaparat bucurie pentru a-ti putea sustine familia. In cazul fericit, iti mai raman suficienti bani si suficient timp liber pentru a putea face si ceva placut.

Economia moderna depinde de motivatia extrinseca. Dar aceasta are si neajunsuri. Nu genereaza intotdeauna cele mai bune rezultate; uneori ne poate face sa indeplinim deficitar anumite activitati.

Studiile indica, de exemplu, ca recompensele mari, cum ar fi bonus-urile in bani, pot afecta capacitatea cognitiva pentru ca ne deturneaza concentrarea de la ceea ce facem la rezultat. Putem deveni preocupati de recompense si toate cele asociate acestora (ex: statut social), in loc sa facem pur si simplu ce avem de facut. Recompensele extrinseci tind de asemenea sa ne limiteze atentia la un obiectiv definit si sa ne reduca abilitatea de a vedea alte posibilitati, impiedicand creativitatea. Studiile dezvaluie ca oamenii au rezultate mai slabe sub aspectul imaginatiei si ingeniozitatii cand le sunt oferite recompense extrinseci.

 

Ce este motivatia intrinseca?

Motivatia intrinseca este dorinta de a face ceva din placerea de a face acel lucru. In cazul motivatiei intrinseci, ne bucuram de activitatea respectiva ca recompensa propriu-zisa si o facem fara a astepta bani sau altceva in compensare.

Care este diferenta intre motivatia intrinseca si cea extrinseca? Motivatia intrinseca vine din interior, in vreme ce motivatia extrinseca vine din afara (noastra). Cele doua tipuri de motivatie, combinate, produc rezultate excelente.

De exemplu, te-ai confruntat vreodata cu o sarcina grea la inceput iar apoi sa ajungi sa iti placa provocarea?!

 

Conceptele de „motivatie intrinseca” si „motivatie extrinseca”

Teoria auto-determinarii (TAD) este intre cele mai larg acceptate referitoare la motivatia umana. S-a conturat ca abordarea psihologica de prim-plan pentru intelegerea modului in care motivatia extrinseca si cea intrinseca actioneaza asupra psihicului uman. Ca parte a teoriei lor, dr. Richard Ryan si Edward Deci sugereaza ca motivatia intrinseca provine din dorinta de a simti competenta, autonomie si asociere (relatedness). Potrivit TAD, orice facem din motivatie pur extrinseca va esua in a satisface aceste nevoi si va afecta performanta pe termen lung.

Potrivit teoriei lui Ryan si Deci, cu cat mai putina motivatie intrinseca gasesc oamenii in ceea ce fac, cu atat mai putin probabil e ca vor ramane in cariera pe care au ales-o.

 

Cum sa treci de la factorii motivatori externi la cei interni?

Ce-i de facut daca nu gasesti motivatie interna?

Asa cum descrie in cartea sa Indistractable, Nir Eyal a gasit raspunsul in identificarea unui mod in care totul sa devina un „joc”. Potrivit lui Ian Bogost, prof.la Georgia Tech, jocul nu e musai sa fie amuzant. Jocul trebuie, pur si simplu, sa-ti captiveze atentia suficient de mult timp spre a te ajuta sa faci ce e nevoie.

Bogost spune ca sunt doua cai de a invata cum sa faci din orice un joc. Primul este sa te concentrezi mai intens la ce ai de facut. Gaseste variabilitatea si surpriza (d)in asta! A doua cale recomandata de el: adauga niste constrangeri pentru a face activitatea mai interesanta si mai cu sens (# de abordarea lui Mary Poppins de a adauga „o lingura de zahar” oricarei sarcini, ceea ce nu inseamna altceva decat sa fixezi o recompensa extrinseca la capatul unui comportament dorit). Fiecare joc are reguli si uneori a adauga propriile reguli face sarcina sa devina mai mult o joaca.

 

Adaugarea unor constrangeri aduce provocare, iar creierul interpreteaza asta ca joaca mai degraba decat ca pe o corvoada.

Chiar poti transforma orice sarcina/activitate intr-un joc? Suna straniu, dar sunt mari sanse sa poti… (Multe din lucrurile pe care tu nu le-ai face daca nu ai fi platit, altcineva le face deja cu placere)

 

Odata ce intelegem cand sa ne bazam pe diferitele tipuri de motivatie, le putem folosi si impreuna. E o chestiune de apreciere a detaliilor, de gasire a surprizelor si de joaca cu constrangerile (auto-impuse).

De retinut: motivatia este o abilitate esentiala. Fara ea, nu vei fi in masura sa iti indeplinesti scopul unic in viata.

Articol original – Extrinsic Motivation: Why You Make Terrible Life Choices

Descopera Seria De ce faci alegeri gresite in viata?

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: