Inestimabila tăcere în lumea comunicării instantanee

Dintr-un titlu puternic infuzat cu ispite pentru cititori: Minti inteligente precum Tom Cook sau Jeff Bezos imbratiseaza Regula Tacerii stanjenitoare. Ar trebui sa o faci si tu (in original: Intelligent Minds like Tim Cook and Jeff Bezos Embrace the Rule of Awkward Silence. You should too), mi-a atras atentia sintagma „awkward silence” („awkward” = bizar, ciudat, incomod, stanjenitor).

Regula Tacerii ar fi prea putin spus? Si, totusi, in cuvinte simple si cu inteles adanc, Patericul expune aceasta perspectiva:

„Tacerea e mama prea inteleptelor ganduri.”

Putea fi un motto inspirat pentru ce dezvaluie articolul mentionat. Doar ca lumea moderna se desfasoara in cuvinte mestesugite spre a se dezice de „prafuitele” cugetari ale oamenilor ce si-au sfintit viata. Pentru omul (post)modern, pentru (post)modernitate, acestia sunt incomozi. Oamenii care au imbratisat si trait Verticala fiintei sunt incomozi. In mai multe feluri…

Revenind la articol, vorbeste despre intervalul de tacere la care persoanele numite apeleaza inainte de a formula un raspuns.

Intr-o lume a comunicarii instantanee, timpul de reflectie, timpul in sine – se tot repeta! -, e… un lux. Insa, dupa cum titlul recomanda, ar trebui sa ti-l acorzi / permiti si TU! Acest timp de reflectie poate fi ciudat, stanjenitor pentru receptor / interlocutor. Poate parea ciudat si pentru ca ne-am obisnuit cu raspunsuri invatate, recitate, poate chiar cliseizate. Asteptarea (10, 20 sau chiar mai multe secunde) iti lasa impresia ca te poti intalni cu ceva neasteptat. Dar si ca poate urma ceva foarte profund. Cel putin la nivelul unor personalitati precum Tim Cook, Jeff Bezos – sau Elon Musk (care, se spune, isi rezerva intre 5 si 15 secunde inainte de a raspunde intrebarilor vreunui interviu), ca n-ar sti ce sa spuna, sigur nu te astepti! Ce ciudat, nu?!, cand majoritatea se grabeste sa livreze un raspuns – adeseori anticipat, pe nerasuflate.

Daca ar fi sa fortez putin lucrurile, as spune ca doar oamenii vizionari si cu resurse din plin isi permit luxul de… a gandi. De a gandi critic. Voi reveni la gandirea critica, pentru ca e alt aspect asupra caruia textul se opreste.

Mai intai… tacerea, linistea….

… a fost intotdeauna un instrument valoros al inteligentei emotionale, intrucat iti permite sa pui in balanta gandul si emotia, in loc sa reactionezi pur si simplu instinctiv – spune articolul

De ce ar fi tacerea (linistea) mai valoroasa decat vreodata intr-o lume a gratificarii instantanee?

Revenim la gandirea critica, intrucat tocmai DIN ACEST CONSIDERENT sunt VALOROASE. Aceasta presupune analizarea in profunzime, cu grija, a unui subiect. Necesita introspectie si retrospectie. Implica analizarea si cantarirea datelor si rationarea atenta. Si rezulta in conexiuni patrunzatoare. Iar astea nu pot fi facute fara a li se acorda timp. Prin tacere revendici timpul care… ITI APARTINE! Acel timp care altfel ar fi irosit in raspunsuri fara substanta. Timp care altfel ar fi irosit spunandu-I celeilalte persoane ceea ce crezi ca vrea sa auda si nu ceea ce gandesti cu adevarat.

Cat despre avantajele gandirii (mediate de Regula Tacerii):

  • Pui lumea din afara „pe silentios”

  • Iti exersezi abilitatile de gandire
  • Ajungi mai eficient la esenta problemelor
  • Oferi raspunsuri mai profunde, mai bine gandite
  • Iti echilibrezi starea emotionala
  • Ramai in armonie cu valoriile si principiile TALE
  • Spui ceea ce gandesti si gandesti ce spui
  • Iti consolidezi increderea in sine

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: