Pledoarie pentru modestie

Avem nevoie de modestie mai mult decat oricand – incepe articolul How to become more humble*,Daryl R.Van Tongeren, dr.in psihologie, profesor asociat la Hope College. Tendintele recente indica faptul ca, potrivit mai multor studii, evaluat prin instrumente de masurare diferite, narcisismul pare ca este in crestere. Auto-flatarea si indreptatirea de sine otravesc relatiile interpersonale, fac prapad in cadrul profesional, seamana dezbinare tot mai mare in politica si alimenteaza razboaiele culturale.

Am uitat, de asemenea, cum sa discutam in contradictoriu in mod productiv si politicos. A devenit din ce in ce mai dificil sa purtam discutii civilizate cu oameni care au puncte diferite de vedere, multi inconjurandu-se de date (sau cercuri sociale) care le confirma convingerile si ii izoleaza de idei noi, intarindu-le modul preferat de a vedea lumea. Ne-am baricadat in „camere-ecou”, favorizand gandirea inchistata si validarea, in locul unei gandiri deschise, al curiozitatii si al schimbului de idei. Pagubele arogantei se vad in viata de familie, intre vecini, la locul de munca si in societate in general.

Modestia propune o abordare in contrast izbitor cu starea curenta a lucrurilor, oferindu-ne o cale de a ne analiza pe noi insine si pe ceilalti in mod onest, interesat si cu mintea deschisa. Abilitatea de a ne prezenta ideile si punctele de vedere in mod neafectat, de a arata respect fata de altii, de a ne asuma erorile, de a lua in calcul si nevoile celorlalti s-a dovedit ca poate amplifica starea de bine, poate consolida relatiile si sustine reusita profesionala.

Modestia a fost multa vreme apreciata ca virtute, dar mult prea des este trecuta cu vederea si parca tot mai devalorizata.

Modestia presupune sa ai masura proprie corecta, nu un ego super-gonflat, nici sa te lasi umilit/a.

 

Presupune:

(a) cunoastere de sine: constientizarea punctelor forte si a slabiciunilor proprii,

(b) deschidere: capacitatea de a accepta in mod deschis reactiile celorlalti, implicit a criticilor cand iti prezinti ideile sau punctele de vedere si

(c) empatie: preocupare sincera pentru binele celorlati.

 

Modestia poate fi cultivata

  1. Solicita parerile celorlalti.Parerile sincere. Incepe cu o persoana in care ai incredere (cineva din familie, partenerul de viata, un prieten adevarat, coleg etc.) Intreaba cum te percepe si unde considera ca e loc de imbunatatire in privinta aceasta.
  2. Renunta la atitudinea defensiva. Se poate sa nu iti placa ce auzi, dar daca vei incepe sa te aperi respingand orice fel de vina, sa te manii, te afli pe un drum inchis. Modestia este si despre disponibilitatea de a invata.
  3. Dezvolta-ti empatia. Acesta este esentiala si presupune doua aspecte: abilitatea de a vedea lucrurile si din perspectiva altcuiva + preocupare autentica pentru binele lui/ei. Sunt doua intrebari-cheie: (1) De ce s-ar putea ca alta/e perspectiva/e (decat cea proprie) sa fie corecta/e? (2) Cum as raspunde daca as trata cealalta persoana ca si cum face tot ce-i sta in putinta? Empatia ne poate ajuta „sa spargem” sablonul concentrarii asupra propriei persoane si sa ne conectam autentic cu ceilalti.

Acesti 3 pasi pot fi un inceput. Vei fi uluit/a cat de mult iti deschid perspectiva si ce frumos pot creste in continuare relatiile cu ceilalti.

* humble” din limba engleza are si sensul de „smerit”. Fac aceasta precizare, intrucat am remarcat in mediul profesional, in limbajul asociat mai exact, aparitia acestui termen. (Impropriu spus „termen”, cata vreme tine de un fel de a fi, de traire…) Detasat de esenta sa profunda, ramane doar un cuvant… Pentru a ajunge la esenta sa sunt sugestive „indiciile” celor care au intruchipat smerenia-traire. Maica Gavrilia Papaiannis, pentru care „iubirea si smerenia sunt sinonime.” Sau Sf.Porfirie Kafsokalivitul: „intaia temelie pentru ca omul sa desluseasca si sa deosebeasca adevarul este smerenia.”

Bucura-ti sufletul cu un intreg buchet de asemenea Oameni. Si, pe cat se poate, imbogateste-l si mai mult! 😉

Pentru materialul de mai sus, am optat pentru „modestie”. Din pledoaria pentru modestie putem „hrani” automotivarea intru smerenie autentica.

Alte „indicii”: smerenie, simplitate, modestie…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: